Da li ste u formi?

(kakav vam je mišićni tonus)

Pre trudnoće, u trudnoći, posle porođaja

Da li ste u formi?

Na 6. dečijem sajmu ste bili u prilici da proverite da li ste u dobroj formi pre trudnoće, u trudnoći i nakon porođaja. Na kvalitet mišićnog tonusa se često ne misli kada se planira fizička aktivnost pa i pored dobrog programa izostane očekivani rezultat. Koliko je tonus mišića važan i kakve promene trpi u trudnoći mogli ste da saznate na predavanju visokog strukovnog terapeuta Snežane Milanović i demonstraciji vežbi fizioterapeuta Centra za korektivnu gimnastiku.

Kada kažemo da je neko u dobroj formi ne znači samo da dobro izgleda, već da je zdraviji i da ima bolji kvalitet života. Kada je neko zdrav to je očigledno na prvi pogled, osoba u dobroj formi hoda sa pravim leđima, visoko podignutom glavom sa pogledom u daljinu. Za ovakav stav zaslužni su pre svega naši mišići. Pored toga što daju lep oblik našem telu pre svega obezbeđuju čvrstinu i stabilnost iznutra.

Mišići rade i kada mi mirujemo i za to je zaslužan mišićni tonus koji se manifestuje mišićnom napetošću. Kada smo fizočki neaktivni ili bolesni mišični tonus slabi. Ukoliko to stanje potraje vremenom dolazi do atrofije i gubitka opšte kondicije. Takve osobe imaju loše držanje, povijena leđa, iskrivljenu kičmu na jednu stranu, nepravilan položaj stopala, iskrivljene zglobove. Obično su sve ove promene praćene bolovima u leđima ili zglobovima.

Kako proveriti svoj tonus mišića?

Da li ste u formi?

Da bi se trudnoća što lakše iznela jako je važna dobra fizička kondicija. Zato se redovno vežbanje preporučuje kao priprema za trudnoću. To može da bude neki sport kojim se već bavite, rekreativne aktivnosti koje upražnjavate ili vežbanje u fitnes centru uz pomoć fizioterapeuta ili fitnes instruktora.

Ako imate slab mišićni tonus ili niste u dobroj kondiciji, nedavno ste bili bolesni nikako nemojte započinjati sa sportskim aktivnostima koje uključuju nagle trzaje ili udarce jer možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje. Obavezno se posavetujte sa stručnjakom pre bilo kakve odluke.

Prvo proverite kakav je tonus vaših mišića. To možete da uradite sami kod kuće ili uz nečiju pomoć. Potrebna vam je štoperica ili sat sa sekundarom. Vreme može da meri i neko od ukućana.

I test

Naslonite se na zid leđima, spustite se savijajući kolena u poziciju kao da hoćete da sednete na stolicu i ostanite u tom položaju koliko možete.

  • Ako je to više od 60sec vi imate odličan mišićni tonus.
  • Ako ste izdržali 45-60sec takođe je dobro.
  • Od 30-45 tonus je osrednji.
  • Ispod 30sec znači da imate slab mišićni tonus.
II test
Da li ste u formi?

Daje potpuniju sliku jer su uključeni mišići gornjeg dela tela. Jednostavno radite polusklekove ili tzv. ženske sklekove na kolenima sa podignutim potkolenicama u vazduh. Lezite na stomak, stavite laktove uz telo i podižite gornji deo tela opružajući ruke. Koliko puta možete da se podignete u roku od 1min?

  • Ako ste se podigli više od 30 puta – odlično je.
  • 25-30 dobro je.
  • 20-25 osrednje.
  • Manje od 15 puta znači da vam je mišićni tonus loš.

Ukoliko su vaši rezultati oba testa odlični ili dobri možete da birate fizičku aktivnost kojom želite da se bavite, mada vi to verovatno već radite čim ste u dobroj kondiciji. U suprotnom ako su rezultati osrednji ili loši, počnite da vežbate. Kroz neko vreme ponovite test i bićete prijatno iznenađeni postignutim rezultatima.


Pogledajte naše programe vežbi u trudnoći.