Kifoza

Kifoza

Komentar lekara fizijatra: Vaše dete ima ravna stopala i loše držanje, čula je većina roditelja na obaveznom pregledu za upis u školu.

Kifotično loše držanje (pogrbljena leđa, ramena povijena u napred ) u predškolskom uzrastu ako se ne koriguje može da preraste u kifozu u narednih nekoliko godina.

Ako se ne radi o već formiranim deformitetima koji bi zahtevali ortopedski tretman, fizijatar će preporučiti korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, pre svega plivanjem i korigovanje loših navika u držanju...

Saznajte više o najčešćim deformitetima dece predškolskog uzrasta....

Vežbe za korekciju kifotičnog lošeg držanja

Vežbe opisane u tekstu ispod predstavljaju deo programa za korekciju kifotičnog lošeg držanja koji se sprovodi u “Centru za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju”. Potpun program se sastoji iz 58 vežbi gde se svaka vežba izvodi sa po 10 ponavljanja. Uz opis svake vežbe, ovde je priložen i kratak isečak iz filma sa vežbama za korekciju kifotičnog lošeg držanja koji prikazuje pravilno izvođenje vežbe.

Kifoza

1. Početni položaj: sedeći na strunjači, jedna noga ispružena, druga blago povijena sa stopalom do članka druge noge. Iz početnog položaja sa zategnutim laktovima u nazad i stopalom opružene noge prema licu, savijamo se u napred.

Preuzmite film
Kifoza

2. Iz ležećeg položaja na leđima istežemo se istovremeno rukama na jednu i nogama na drugu stranu.

Preuzmite film
Kifoza

3. Iz početnog položaja istežemo ruke u napred bez odizanja sa podloge.

Preuzmite film
Kifoza

4. Iz ležećeg položaja na stomaku podižemo gornji deo tela u nazad uz opružanje i podizanje ruku.

Preuzmite film
Kifoza

5. Sklekovi.

Preuzmite film

Filmovi sa vežbama za korekciju deformiteta

CD sa filmom možete naručiti putem e-mail-a prateći neki od sledećih linkova:

U tekstu poruke navedite Vašu adresu na koju želite da Vam film bude isporučen, kao i broj telefona (nepohodan radi isporuke). Ne menjati 'subject' poruke. CD će Vam biti isporučen poštom, plaćanje je pouzećem. U cenu filma nisu uračunati troškovi dostave.