Proširene vene i oticanje nogu tokom leta u trudnoći

Proširene vene

Sa lepim vremenom za trudnice dolaze nažalost i neke neprijatnosti koje prate trudnoću, jedna od njih su i “teške noge”. Na temperaturama iznad 21-22 stepena C, vene se šire i to dovodi do pojave otoka pre svega na nogama.

Oticanje nogu, proširene vene i ispucali kapilari su istovremeno i estetski i zdravstveni problem. U 60-80% slučajeva dominantan je nasledni faktor u prvoj i drugoj generaciji.

Visoke temperature tokom leta pogoršavaju postojeće stanje. Kod trudnica u drugoj polovini trudnoće problem je veći sa povećanjem telesne težine i pritiskom materice na vene karlice kao i zbog uticaja hormona.

Proširene vene ne moraju uvek da bole, ali uglavnom dovode do osećaja zamora i težine u nogama. U slučaju da morate da radite tokom letnjih meseci neophodno je da preduzmete nešto što će Vam umanjiti tegobe.

Kako se boriti?

Ako vaš posao zahteva dugotrajno stajanje, menjajte položaje povremeno, prenosite težinu sa jedne noge na drugu što češće.

Nosite adekvatnu obuću sa potpeticom ne višom od 3-4 cm, ali ni potpuno ravnu jer ona ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne sme da bude tesna, posebno vodite računa da vam kaiševi na papučama i sandalama ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala jer veštački ne obezbeđuju protok vazduha pa dolazi do pojačanog znojenja i pregrevanja stopala.

Vodite računa i o čarapama, dokolenice i sokne mogu da stežu noge i tako uspore cirkulaciju.

Ako na poslu dugo sedite na svakih sat vremena ustanite i malo prošetajte. Nikako nemojte sedeti sa prekrštenim nogama jer pritisak jedne noge na drugu otežava cirkulaciju. Stavite nešto ispod stola na čemu možete da držite malo podignute noge i povremeno ih opružite u kolenima sa zategnutim prstima prema licu ako ne možete da ustanete i prošetate.

Najprijatniji i najefikasniji način otklanjanja otoka je masaža ili samomasaža. Pokretima od skočnih zglobova prema gore, put venskog toka krvi prema srcu podstičemo cirkulaciju što dovodi do smanjenja otoka. Za masažu možete koristiti posebne gelove sa efektom hlađenja koji izuzetno prijaju na letnjim vrućinama.

Masiranjem stopala jež lopticama u isto vreme dolazi do stimulacije refleksnih tačaka na tabanima koje odgovaraju unutrašnjim organima.

Proširene vene

1. Pomeranjem noge sa lopticom ispod masiramo listove.

Proširene vene

2. Stavimo lopticu ispod tabana i pomeranjem stopala stimulišeno refleksne zone, tamo gde osećate bol pritisnite jače stopalom.

Proširene vene

3. Držimo jež lopticu stopalima i pomeramo ih polako napred-nazad.

Uveče pre spavanja na otečene zglobove možete sa stavite hladne obloge ili da ih istuširate nešto hladnijom vodom tako što usmerite mlaz u pravcu srca (od vrhova prstiju na gore prema kolenima jer je to put venske krvi).

Dobro je da tokom noći noge budu podignute bar nekoliko santimetara iznad nivoa srca što će znatno olakšati protok krvi i smanjenje otoka. Možete da stavite noge na jastuk ili jastuk ispod dušeka.

Ako ste imali problem sa proširenim venama i pre trudnoće pa se sada stanje pogoršalo posavetujte se sa svojim lekarom o nošenju elastičnih čarapa za vene. U slučaju da su se one pojavile po prvi put u trudnoći možda treba da nosite elastične čarape za trudnice. Ako nije prisutan nasledni faktor već je povećana telesna težina uzrok ovim problemima, ako pravilno postupite verovatno će nakon porođaja sve tegobe nestati.

O čemu treba voditi računa tokom leta?

  • noge nemojte izlagati suncu
  • izbegavajte tople i vlažne prostorije
  • odmarajte noge što češće i u uzdignutom položaju
  • krećite se jer mišići svojim stezanjem masiraju vene i potiskuju krv
  • izmasirajte noge uveče ili istušitajte hladnom vodom
  • nosite elastične čarape ako Vam to lekar preporuči
  • obavezno se javite lekaru ako je noga neuobičajeno otečena, ili Vas jako boli !

Putovanje...?

Kako je leto vreme godišnjih odmora i putovanja, dugotrajno sedenje u kolima, autobusu ili avionu predstavlja dodatni problem. Ako se spremate na put dobro je da uradite određenu pripremu. Nekoliko dana pre puta masirajte noge uljima ili kremama za bolju cirkulaciju. Ovo je dobro raditi redovno jer preventivno delujete na zgrušavanje krvi koje može da dovede do tromboze tokom dugotrajnog sedenja.

Za putovanje se preporučuje i obavezno korišćenje specijalnih čarapa ili elastičnih zavoja za vene koji će sprečiti pojavu otoka. Odeća i obuća treba da budu komotne i nikako nemojte sedeti sa prekrštenim nogama.

Kada putovanje traje dugo, bez obzira što ste u autobusu ili avionu, ustanite povremeno i malo prošetajte koliko to uslovi dozvoljavaju. Mala promena položaja i nekoliko koraka mogu puno da pomognu Vašim krvnim sudovima, da ne bi došlo do zastoja u cirkulaciji.

U slučaju sa se tokom putovanja pojave otoci i ne povuku se ni narednog dana obavezno se obratite lekaru.

Ako ste se odlučili za boravak na moru osim direktnog izlaganja suncu koje se ne preporučuje sve drugo će prijati vašim nogama. Šetnja po šljunku i pesku bosim nogama, naročito hodanje kroz vodu pomažu boljoj cirkulaciji i smanjenju otoka, a plivanje poboljšava opštu kondiciju i jača mišiće i zidove krvnih sudova.


Saznajte više o proširenim venama