Kalanetiks vežbe

Kako je nastao Kalanetiks?

Kalanetiks sistem vežbanja je osmislila i kreirala bivša balerina po imenu Callan Pinckney, početkom 1980-ih godina u Americi. Nakon dugo godina bavljenja baletom njena građa je bila graciozna, ali nakon proputovanja po svetu na kojem je bila 10 godina, od pešačenja i nošenja teških ranaca njena leđa su stradala, kao i kolena.

Da bi rešila svoj problem i otklonila bol u leđima i kolenima, ona je sama počela da kreira vežbe, i nakon nekog vremena bol u leđima i kolenima je potpuno nestao, a figura joj se toliko lepo oblikovala da su svi u njenom okruženju bili zainteresovani za to kojim se vežbama bavi.

Njen sistem vežbanja je brzo postao popularan prvo u njenom užem okruženju pa zatim u širem, da bi nakon nekoliko godina sa objavljivanjem svoje prve knjige “Ten years younger in 10 hours” postala popularna širom sveta sa Kalantiksom.

Tokom 80-ih I 90-ih godina kalanetiks vežbe su izazvale veliko interesovanje u široj javnosti i mnoge slavne ličnosti kao što su Madona i Gwyneth Paltrow ih i danas koriste u svojim svakodnevnim treninzima.

Na čemu se zasnivaju kalanetiks vežbe?

Kalanetiks vežbe se zasnivaju na učestalom ponavljanju mišićnih pokreta kojima se aktiviraju duboki mišići svih mišićnih grupa, a koji se obično ne koriste u svakodnevnim aktivnostima, pa ni u popularnim programima vežbanja kao što su aerobik I fitnes. Ovde su posebno bitni duboki stabilizatori kičme. Jačanje dubokih mišića je glavni princip Kalanetiksa.

Od čega su izvedene kalanetiks vežbe?

Kalanetiks vežbe su izvedene od klasičnih baletskih vežbi kao baze. Dizajnirane su tako da sve vreme jačaju i čuvaju leđa.

Koji su ciljevi kalanetiks vežbi, šta se njima postiže?

Kalanetiks vežbama se postiže, pre svega, dobro i pravilno držanje tela. Mišići se fino istežu, čime se postiže njihova neverovatna elastičnost i izduženost. Kalanetiks vežbe su usmerene na formiranje vretenastih mičića ruku i nogu, dok se vežbama za trbuh zatežu i jačaju trbušni mišići. Rezultat je, pored pravilnog držanja i odličnog osećaja u sopstvenom telu, lepa i ženstvena figura.

Koji su principi kalanetiks vežbi?

Glavno načelo Kalanetiksa je zasnovano na tome da duboki mišići (mali, unutrašnji mišići) drže površinske mišiće tela (veliki mišići), te su oni nalik unutrašnjim stubovima tela. Njihovo jačanje se prema kalanetiks metodi, najbolje postiže izvođenjem malih ali jako preciznih mišićnih kontrakcija, sa velikim brojem ponavljanja.

Kalanetiks vežbe su blag i pitom, a istovremeno vrlo moćan i efikasan način da postignete dobro i pravilno držanje svog tela, da ojačate svoje duboke mišiće i suptilno oblikujete spoljašnje mišiće, tako da istovremeno budete jaki i graciozni.