Vežbanje u trudnoći

Vežbanje u trudnoći

Usubotu 11.10.2008. na Drugom dečijem sajmu Snežana Milanović viši fizioterapeut Centra za korektivnu gimnastiku održala je predavanje Vežbanje u trudnoći. Trudnice, njihovi partneri i svi zainteresovani imali su priliku da se upoznaju sa pozitivnim uticajem vežbanja u trudnoći, vrstama vežbi i sportskih aktivnosti koje se mogu sprovoditi u trudnoći.

Trudnoća dovodi do niza fizičkih promena na telu koje se mogu ublažiti umerenom fizičkom aktivnošću. U praksi se pokazalo da se trudnice koje su vežbale lakše porađaju, da njihovi porođaji kraće traju i da se brže oporavljaju nakon porođaja. Predavanje je propraćeno pokaznim vežbama koje je nekolicina trudnica u poodmakloj trudnoći odvežbala.

O vežbanju u trudnoći

U trudnoći je pored redovnih odlazaka kod lekara i brige o ishrani, podjednako važno voditi računa o fizičkoj kondiciji. Promene u organizmu koje nastaju u tom periodu mogu da vas dovedu u stanje iscrpljenosti ili konstantnog nedostatka energije.

Pozitivan uticaj vežbi na trudnoću

Vežbanje u trudnoći

Sada se zna da fizičke vežbe imaju mnogo pozitivniji uticaj tokom i nakon trudnoće nego što su stručnjaci mislili do pre nekoliko godina. Istraživanje koje je prihvatilo kanadsko Udruženje akušera i ginekologa - SOGC (Societe des obstetriciens et gynecologues du Canada), kao i kanadsko Udruženje fiziologije vežbi - SCPE (Societe canadienne de physiologie de l,exercice) pokazali su da ne postoji nikakvo štetno dejstvo vežbi u trudnoći.

Prema Američkoj asocijaciji opstetičara i ginekologa (ASOG), za trudnice je potpuno bezbedno da 30min i više umereno vežbaju. Naravno, neophodno je konsultovati lekara pre početka sprovođenja programa vežbi kako bi se utvrdilo da za vežbanje ne postoje nikakve kontraindikacije.

Kako treba vežbati?

Vežbanje u trudnoći

Prvo pravilo je "svemu treba naći pravu meru" tj. izbegavati krajnosi, ležanje u krevetu (osim ako to nije medicinski indikovano), kao i prenaporan rad koji uključuje dugotrajno stajanje (može da ugrozi trudnoću).

Ako je žena zdrava i u dobroj fizičkoj kondiciji i njena trudnoća se normalno odvija može da vežba sve vreme. Međutim kako je prvo tromesečje period velikog rizika od spontanog pobačaja, tada se ne preporučuje vežbanje kao ni bavljenje sportom.

U drugom i trećem tromesečju, znači od 13 nedelje pa sve do porođaja vežbanje je poželjno i preporučuje se svim ženama koje imaju normalnu trudnoću, naravno uz dozvolu lekara. To se pre svega odnosi na lagane vežbe kojima se nagažuju ruke i noge, vežbe disanja i opuštanja kao i na redovne šetnje.

Kada treba prestati sa vežbanjem?
 • BOL ma gde se javio (kuk, leđa, karlica, grudi, glava...)
 • GRČ ILI PROBADANJE
 • NESVESTICA ILI VRTOGLAVICA
 • TAHIKARDIJA ILI LUPANJE SRCA
 • KRATAK DAH
 • TEŠKO HODANJE ILI GUBITAK KONTROLE NAD MIŠIĆIMA
 • GLAVOBOLJA
 • POVEĆANO OTICANJE ruku, stopala, zglobova, lica
 • ISTICANJE PLODOVE VODE
 • VAGINALNO KRVARENJE
 • Posle 28. nedelje SLABLJENJE I PRESTANAK KRETANJA PLODA

Ako nakon kratkog odmora bilo koji od ovih simptoma ne nestane treba otići na pregled, a kod krvarenja i isticanja plodove vode treba odmah pozvati lekara.


Pogledajte naš program vežbi za trudnice
Saznajte više o fitnesu i vežbanju u trudnoći