Kako odabrati cipele za dete

Cipele

Roditelji za svoje dete žele uvek sve najbolje, tako i kupovini cipela, posebno prvih najozbiljnije pristupaju. Međutim, tu i nastaje problem, kako da znaju da su odabrali najbolje cipele. Nažalost, ne postoje "najbolje" kao ni "prodavnica u kojoj se takve cipele prodaju".

Pre svega treba odabrati pravo vreme za kupovinu, posebno kada kupujete detetu prvu pravu cipelu. Dok ne počne da stoji i samostalno pravi prve korake, bez obzira koliko ima meseci, najbolje je da u kući bude boso ili u čarapama. Za izlazak napolje može da ima nehodajuće cipele koje štite od hladnoće.

Veličina cipela

Prvi koraci će biti mnogo sigurniji i pravilniji u obući koja pre svega treba da bude odgovarajuće veličine. Ako su cipele male dete će odbijati da ih nosi ili ćete uočiti crvenilo na koži stopala nakon izuvanja. Tesna obuća može da dovede i do poremećaja cirkulacije, pojave žuljeva ili urastanja noktiju.

Takođe ne treba da bude ni prevelika, jer će to biti uzrok nestabilnosti pri hodu. U takvoj obući stopalo se nepravilno opterećuje, dete krivo gazi i to može da dovede do deformiteta.

Zato je potrebno da cipele budu odgovarajuće veličine, kako bi bile dobra potpora pri hodu još uvek nedovoljno razvijenim mišićima i ligamentima nogu.

Veličinu možete da odredite pomoću šablona koje neki proizvođači dečije obuće prave, ili da sami kod kuće napravite od kartona. Postavite stopala na karton i olovkom obeležite oblik stopala. Tako ćete pored dužine imati i širinu stopala što će vam olakšati kupovinu.

Materijali

Cipele

Obuća treba da bude od prirodnog materijala, kako spolja tako i iznutra da bi stopalo moglo da diše, odnosno da ne dođe do pojačanog znojenja. Ovo je naročito važno kod male dece koja još uvek nemaju uspostavljenu termoregulaciju. Šivena obuća je trajnija u odnosu na lepljenu, a i manji je rizik od pojave alergije na sintetički lepak.

Ako je đon od kože preko njega na prednjem delu cipele i na peti treba da bude zalepljena guma da se dete ne bi klizalo pri hodu po parketu.

Tvrdoća

Cipela ne sme da bude previše tvrda kako ne bi ograničavala normano savijanje stopala pri hodu, ali ni mekana jer neće davati neophodnu stabilnost detetu. Obratite pažnju na deo koji drži skočni zglob. On treba da bude čvrst, dok prednji deo prema prstima mora da bude mekan i dovoljno širok da prsti ne bi bili zbijeni što može da dovede do njihovog deformisanja.

Da li dete pravlino hoda?

Cipele

Kada dete prohoda u početku je to hod na širokoj osnovi i u narednim mesecima prelazi u pravi hod pa je teško zaključiti da li dete pravilno hoda. Od pomoći će biti kada pogledamo da li je i koliko cipela izlizana odozdo i koliko je njen oblik izmenjen nakon nekoliko meseci nošenja.

Ako je guma na đonu neravnomerno oguljena na petama, napred ili spoljašnjom ivicom ili ako su stare cipele iskrivljene najbolje je da pre kupovine novih odvedete dete kod lekara, ortopeda ili fizijatra na pregled. U zavisnosti od uzrasta deteta i deformiteta koji je prisutan dobićete preporuku kakve cipele dete treba da nosi. Za decu do navršne tri godine je dovoljno da to bude duboka i čvrsta cipela, a ako se radi o formiranim deformitetima verovatno će vam lekar preporučiti odgovarajući tip ortopedske cipele. Nošenjem korektivnih cipela sprečava se pojava mogućih posledica na svim zglobovima iznad stopala, skočnim, kolenima, kukovima i kičmenom stubu.

Patike - da ili ne?

Deca do navršene treće godine ne bi trebala da nose patike jer su one previše mekane i uglavnom pravljene po uzoru na modele za odrasle. To znači da su kalupi predviđeni za već potpuno formirano stopalo što još uvek nije slučaj kod male dece.

Patike su takođe namenjene nekoj sportskoj aktivnosti pa su đonovi prilagođeni određenim potrebama - trčanje, skakanje, šutiranje lopte; i posebnim podlogama - trava, neravni tereni. Zato starija deca patike treba da nose kada se bave nekim sportom i da one odgovaraju zahtevima te aktivnosti. Nažalosta zbog trenutne mode, danas deca uglavnom nose patike od najranijeg uzrasta pa do pune zrelosti i to u svim prilikama. Kako patike ne daju odgovarajuću potporu, a vrlo često ih deca čak i ne vezuju, stopalo se trajno deformiše čak i kod onih koji nisu imali predispozicije za pojavu deformiteta. Iako je sportska obuća načelno dobra i bez obzira što se odlučite za skupu i kvalitetnu ako se nosi kao zamena za svu drugu imaće loše posledice po zdravlje deteta.

Takođe treba imati na umu da visoka cena i čuvena marka nisu uvek garancija dobrog kvaliteta. Ako dete najveći deo dana provodi u patikama, dobro je da ima dva para i da ih nosi naizmenično da bi mogle da se osuše od znoja i provetre.

Vremenske prilike i obuća

Cipele

Pored veličine i kvaliteta, obuća mora da odgovara i vremenskim uslovima u kojima se nosi. Za zimu treba da bude topla i nepromočiva da bi detetu noge ostale suve i da ne poromrznu. Ukoliko čizme nisu postavljene krznom dobro je da dete ima vunene čarape.

Jesenja i prolećna obuća se najduže nosi pa treba voditi računa o njenoj izdržljivosti da ne bi ste morali da kupujete novi par pre završene sezone.

O izboru letnje obuće posebno treba povesti računa. Bez obzira što je toplo i što u tom periodu stopalo brzo raste, dete treba da ima pravu obuću na nogama. Roditelji se često odlučuju za plastične papuče ili klompe što može da pokvari hod deteta i da ono nastavi tako da hoda i na jesen kada ponovo obuje cipele. Papuče nisu dobre za decu jer njihovi mišići i ligamenti stopala nisu dovoljno jaki da ih podižu pri hodu, pa deca počnu da zabacuju noge u stranu i tako pokvare hod.

Letnje sandale treba da budu od prirodnih materijala, od kože, plute ili posebno obrađenih koji ne dovode do pojačanog znojenja ili pojave alergije.

Cipele sa ugrađenim ulošcima

Neki proizvođači ugrađuju posebne uloške u obuću anatomskog oblika. Ako je dete starije od tri godine i ima formirane svodove ulošci svakako neće smetati, i pri dužem hodanju imaće rasteretnu funkciju. Međutim, ako je dete mlađe ili ima spuštene svodove ili nepravilan položaj stopala, važno je da se o vrsti uložaka obavezno konsultujete sa lekarom. U svakom slučaju ako cipele imaju uloške proverite da li jastučići (uzvišenja na ulošku) odgovaraju anatomskom obliku tabana, jer jastučić na pogrešnom mestu može da žulja ili čak da dovede do deformacije stopala.

Važno je znati da ulošci nisu prevencija spuštenim svodovima i ravnim stopalima i da njihovo nošenje ne može da spreči ovu pojavu, a kod dece mlađe od tri godine onemogućava formiranje svodova.

Pertle, “čičak” ili rajsferšlus?

Cipele

Česta dilema roditelja pri kupovini je da li da kupe obuću na pertlanje ili sa čičkom. Za malu decu koja ne umeju sama da se obuju ali znaju da skinu cipele bolje je odabrati pertle. Čvrsto vezane pertle dobro drže cipelu pa ona ne može da spadne i omogućavaju stabilnost skočnog zgloba što je naročito važno pri hodanju po neravnom terenu ili trčanju.

Čičak je praktičniji kada dete ume samo da se obuje i ako često u toku dana menja obuću, deca u vrtiću tokom dana izlaze u dvorište da se igraju, za časove fizičkog obuvaju patike ili nose drugu obuću u školi.

Obuća sa rajferšlusom je najnepogodnija kako za obuvanje i izuvanje tako i za hodanje. Ili previše steže ili ne steže uopšte pa stopalo šeta u cipeli.

Obuća za kuću i vrtić

I na kraju još jedna velika dilema: “Šta odabrati za boravak u kući i vrtiću?” Za decu koja su tek najbolje je da u vrtiću kao i kod kuće budu bez obuće u nekim debljim čarapama ako je hladno ili nehodajućoj obući kako bi mišići stopala bili što aktivniji.

Ako se odlučite za sobne patike i one kao i cipele treba da budu od kvalitetnog, najbolje prirodnog materijala sa tankim i savitljivim đonom da bi stopalo moglo lako da se prilagođava neravnoj podlozi i na taj način se jačali mišići i učvršćivali zglobovi.