Bole vas leđa? Možda imate loše držanje!

Loše držanje

Uzroci bolova u leđima, ramenima ili vratu mogu da budu brojni: povreda pri padu, neko oboljenje kičme ili deformitet ali i posledica lošeg ili nepravilnog držanja tela. Najpre svakako treba otići kod lekara kako bi se utvrdilo da li postoje organske promene koje zahtevaju ozbiljno lečenje, a nakon toga treba stati pred ogledalo i detaljno proanalizirati držanje tela.

Ne retko će se dogoditi da vidite da su vam ramena opuštena, glava pomerena u napred, noge raširene. Većini od nas su roditelji i nastavnici u detinjstvu često govorili da se ispravimo dok sedimo ili hodamo, što smo nerado činili. Loše držanje tela nastaje pre svega zbog slabosti mišića, vremenom oni postaju ukočeni što za posledicu ima slabu cirkulaciju i na kraju pojavu bolova. Sada u odraslom dobu shvatamo koliko je to bilo važno jer pravilno držanje ne utiče samo na dobru funkciju mišića i zglobova već i na rad unutrašnjih organa pa tako i na organizam u celini.

Stopala

Prvo treba proveriti položaj stopala jer ona nose čitavu težinu tela. Ako su prsti previše razmaknuti ili su okrenuti na unutra to dovodi do neravnomernog opterećenja što se odražava kako na stopala tako i na sve zglobove iznad, kolena, kukove i kičmu.

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: prsti su previše razdvojeni, osoba verovatno ima ravna stopala ili spuštene svodove.

Pravilno: prsti blago na unutra, stopala su prava sa osloncem o spoljašnju ivicu tabana.

Loše držanje

Pravilno

Kolena

Nepravilan položaj stopala dovodi do lošeg položaja kolena, uglavnom su okrenuta na unutra što daje X noge. Unutrašnje strane kolena su više opterećene pa se hrskavica neravnomerno troši što može da dovede do ozbiljnih tegoba u zrelom životnom dobu.

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: kolena se sudaraju – X noge.

Pravilno: kolena se skoro dodiruju, čašice su usmerene ka napred.

Loše držanje

Pravilno

Nasuprot tome veliki broj ljudi ima bolove većeg ili manjeg inteziteta koji traju nekada danima ali i mesecima pa čak i godinama ili bolove koji se vraćaju.

Kukovi

Loš položaj stopala i kolena utiče na karlicu, oslanjanje na jedan kuk narušava ravnotežu tela i utiče na mišiće jedne strane da postanu jako napeti kako bi održali uspravan položaj. Ovo stanje nepravilnog opterećenja dovodi do iskrivljenja kičme, bolova i raznih tegoba (diskopatije, lumbaga, diskus hernije, artroze...).

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: kuk je viši u odnosu na drugi, osoba stoji na jednoj nozi.

Pravilno: težina tela je ravnomerno raspoređena na obe noge.

Loše držanje

Pravilno

Glava

Zbog bolova u vratu glava je često nagnuta na jednu stranu i vremenom to postaje navika koja dovodi do novih tegoba, glavobolje, ukočenosti, problema sa vidom.

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: glava je nagnuta na jednu stranu i rame je podignuto.

Pravilno: glava je u središnjoj liniji u produžetku kičmenog stuba.

Loše držanje

Pravilno

Vrat

Obavljanje poslova u sedećem položaju nas tera da glavu pomerimo u napred, bilo zbog povećane koncentracije ili zbog neprilagođenog kancelarijskog nameštaja. Loš položaj glave dovodi vremenom do istegnuća ligamenata, mišića i zglobova vratnog dela kičme što vremenom oštećuje međupršljenske diskuse i dovodi do bolova i trnjenja u vratu, ramenima i rukama.

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: vrat i glava su nagnuti napred.

Pravilno: vrat ima blagu fiziološku lordozu (krivinu).

Loše držanje

Pravilno

Trup

Nepravilno stajanje na jednoj nozi često dovodi do asimetričnog položaja ramena tako da je jedna strana tela više opterećena od druge. Kod osoba koje posao obavljaju stojeći vremenom se javljaju bolovi, ukočenost čak i uklještenje diskusa kao posledica ovog tzv. skoliotičnog lošeg držanja.

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: jedno rame spušteno, lopatica spuštena i zarotirana ka kičmenom stubu.

Pravilno: ramena su opuštena u istoj visini.

Loše držanje

Pravilno

Telo u celini

Bolovi u srednjem i donjem delu leđa najčešći su razlog odlaska kod lekara radno sposobnog stanovništva na čitavoj zemaljskoj kugli. Osim nekih oboljenja i deformiteta kao što su kifoza i skolioza, nepravilno držanje je glavni razlog ovim tegobama.

Funkcija kičmenog stuba je izuzetno složena, omogućava kretanje trupa uz istovremeno održavanje ravnoteže. I najmanje iskrivljenje bitno remeti statiku i dinamiku čitavog tela.

Loše držanje

Nepravilno

Nepravilno: oslonac na jednoj nozi dovodi do pomeranja karlice u jednu i kičmenog stuba u drugu stranu, ovo se događa i pri nošenju tereta u jednoj ruci.

Pravilno: ravnomerno opterećenje stopala, kolena i kukova obezbeđuje pravilan položaj kičmenog stuba bez naglašavanja fizioloških krivina.

Loše držanje

Pravilno