Vežbe za L-S kičmu

Vežbe za L-S kičmu

Retki su ljudi koji nikada u svom životu nisu imali bol u leđima, njih je oko 20% ukupnog stanovništva, ostali su imali to neprijatno iskustvo zbog koga su morali na neko vreme da prekinu svoje uobičajene aktivnosti i potraže pomoć lekara. Većini se to dogodilo više puta, i svi su se zaklinjali da će sve uraditi da se više ne ponovi. Pri tom su mislili na vežbanje koje je sastavni deo lečenja i svakako najbolja preventiva jer je stres, fizički napor, hladnoću i ostale faktore rizika nemoguće izbeći.

Većina je vežbala dok su osećali bolova, nekolicina još neko vreme a onda su se svi vratili starim navikama koje su i doprinele pojavi bola, lošem držanju leđa, dugom sedenju bez promene položaja i neredovnoj ili nikakvoj organizovanoj fizičkoj aktivnosti. I tako sve dok leđa opet ne zabole, a onda svi pokušavaju da se sete vežbi koje su im pomogle.

Ovo su neke iz programa vežbi za leđa sa ciljem povećanja pokretljivosti kičme, jačanja leđne i trbušne muskulature i dubokih slojeva, stabilizatora kičmenog stuba. Mežete ih raditi u cilju prevencije bola u lumbalno-sakralnom delu kičme i za održavanje dobrog zdravstvenog stanja i radne sposobnosti uz primenu zaštitnih položaja i pokreta.

Ukoliko trenutno imate bolove morate se javiti lekaru koji će dati predlog daljeg lečenja i u dogovoru sa vašim fizioterapeutom sprovodićete individualni program vežbi.

Vežebe za L-S kičmu

1. Početni položaj za vežbanje je na leđima sa osloncem na stopalima i laktovima - podizanje tela od podloge i spuštanje dole.

Vežebe za L-S kičmu

2. Na leđima oslonac na laktovima, jedna noga savijena u kolenu – suprotnom rukom gurati koleno i suprotstavljati se težnji suprotne strane tela da se zarotira, zadržati u uravnoteženom položaju, naizmenično.

Vežebe za L-S kičmu

3. Četvoronožni položaj - bradom ka strunjači.

Vežebe za L-S kičmu

4. Četvoronožni položaj na kolenima i podlakticama - staviti desnu šaku na mesto gde je bio lakat, rotirati telo u nazad, glava se okreće na istu stranu.

Vežebe za L-S kičmu

5. Ležeći na boku, gornjom rukom se oslanjati o podlogu obe noge se podižu.

Vežebe za L-S kičmu

6. Ležeći na leđima, oslonac je na petama i laktovima - podići telo i zadržati 5-15sec.

Vežebe za L-S kičmu

7. Ležeći na leđima, noge su opružene - podizanje jedne pa druge noge, zadržati u tom položaju.

Vežebe za L-S kičmu

8. Četvoronožni položaj sa tegovima u rukama - naizmenično podizanje jedne pa druge ruke u stranu i u napred.

Filmovi sa vežbama za korekciju deformiteta

CD sa filmom možete naručiti putem e-mail-a prateći neki od sledećih linkova:

U tekstu poruke navedite Vašu adresu na koju želite da Vam film bude isporučen, kao i broj telefona (nepohodan radi isporuke). Ne menjati 'subject' poruke. CD će Vam biti isporučen poštom, plaćanje je pouzećem. U cenu filma nisu uračunati troškovi dostave.