Stisnute pesnice – refleks hvatanja šake

Refleks hvatanja šake

Bebe se rađaju sa čvrsto stisnutim pesnicama zbog prisutnog refleksa hvatanja. Ako prstom dodirnemo bebin dlan, njeni prsti i palac će se odmah zatvoriti oko našeg prsta. Isti refleks postoji i na nožnom prstima.

Koliko je on jak vidi se na pregledu kada lekar podigne bebu u vazduh dok se ona grčevito drži za njegove prste. Ovo je test i nikako ga ne treba isprobavati kasnije kod kuće jer beba postepeno gubi ovu sposobnost kako refleks popušta tako da već krajem prvog meseca šake više nisu stalno stisnute u pesnice.

Takođe ne treba stavljati svoje prste u bebine šake iako je za roditelje to izuzetno prijatan osećaj, jer to kod nje izaziva povišenu napetost u rukama. Ovo stanje bebi ne prija i zbog toga postaje uznemirena.

Nasuprot tome treba maziti nadlanice kako bi je stimulisali na otvaranje šaka što ona inače spontano povremeno radi. To možete da radite jednostavnim maženjem vašom rukom ali i uzimanjem bebine ruke za ručni zglob okretanjem dlana ka njenom ili vašem licu i povlačenjem na dole po obrazu kako bi mazila sebe ili vas. Prevlačenje finih mekanih tkanina ili plišanih igračaka preko bebibih nadlanica takođe dovodi do opuštanja i otvaranja šaka.

Prva dva meseca

Tokom prvog meseca beba uglavnom drži šake zatvorene ali nisu stalno stisnute u pesnice.

U drugom mesecu beba počinje da pokazuje interesovanje za lik majke i za predmete tako što pruža ruke ali kako ne može da ih dohvati otvaraće šake. Zato je treba stimulisati igračkama koje postavljamo ispred nje, plišane su najpogodnije jer neće odreagovati stiskanjem pesnica kada ih dodirne.

Razvoj pokreta prolazi kroz različite faze. Beba najpre fiksira, zatim prati izvor stimulacije pa tek onda priža ruke. Za ovu složenu aktivnost neophodna je stabilnost glave, vrata i trupa u prostoru da bi preko vidnih i akustičnih mehanizama mogla da napravi pokret ka predmetu.

Treći mesec

Refleks hvatanja šake

Krajem trećeg meseca refleksno stiskanje pesnica se gubi i bebine šake se susreću ispred njenog lica. Sada počinje da se igra prstima, da ih gleda i stavlja u usta. Ovo je početak upoznavanja sa svojim telom. Najveći deo vremena kad je budna provodi sa obema rukama u ustima jer je ruke dovela do središnje linije.

Ovo je važan momenat bebinog razvoja i nikako ga ne treba ometati stavljanjem cucle u usta ili rukavica na ruke. Beba stiče važna iskustva o sebi i stvarima koje je okružuju upravo preko usta. Ako joj stavite zvečku u ruku ona će je držati, najprikladnija je zvečka buba-mara, žuto-crvena ili crno-bela. Kao mera predostrožnosti dovoljno je da se održava higijena igračaka i njenih ruku.

Ako sa tri meseca još uvek ima čvrsto stisnute pesnice obavezno na to treba skrenuti pažnju njenom lekaru.

Četvrti mesec

Tek krajem četvrtog meseca po prvi put beba voljno hvata pruženu igračku. Da bi to mogla da uradi treba joj dati zvečku sa polukrugom ili u obliku obruča, jasnih boja sa složenijom šarom i to sa starane kako bi poluotvorenom šakom mogla da je uzme. Nemojte davati bebi igračku pastelnih boja jer treba da je vidi kada je stavi ispred lica uspostavljajući koordinaciju oko – šaka. Zatim će staviti preko i drugu šaku a onda će je strpati u usta.

U ovom uzrastu treba okačiti igačke ispred bebe kako bi ih dohvatala i igrala se njima jer samo ponavljanjem pokreta naučiće da ih kontroliše pa će oni vremenom biti sve skladniji. Postoji i posebno konstruisana sprava za vežbanje koja podstiče razvoj motorike ruku.

Kada stavimo bebu na stomak u ovom uzrastu ona se oslanja na podlaktice sa dlanovima okrenutim jedan prema drugom i palčevima usmerenim na gore. Ukoliko su palčevi savijeni i nadlanice okrenute jedna ka drugoj beba ne može da se odupre i podigne glavu. Ako pri hvatanju palac ostaje savijen na unutra svakako se treba obratiti lekaru.

Peti mesec

Refleks hvatanja šake

U petom mesecu beba uvežbava hvatanje igračaka i to radi sve svesnije uz bolju koordinaciju oko – ruka. Sada je palac opružen i učestvuje u hvatanju. Kada uhvati kocku posmatra je i premešta u drugu ruku što znači da je uspostaljena funkcija otpuštanja. Da bi ovo mogla da uradi refleks hvatanja mora potpuno da iščezne.

Premeštanje igračke iz jedne u drugu ruku predstavlja izuzetno važan momenat u detetovom motornom razvoju, to znači da obe polovine valikog mozga funkcionišu zajedno.

Ukoliko pri pokušajima da uhvati igračku bebi to ne polazi za rukom obavezno se zbog toga obratite lekaru.

Šesti mesec

Sa šest, sedam meseci beba treba sama da se okrene sa leđa na stomak. Da bi ovo mogla da uradi pre toga treba da počne da hvata igračke preko sredine tela na drugoj strani. U pokušaju da dohvati igračku težina tela se automatski prebacuje na bok što dovodi do okretanja. Beba hvata igračku celom šakom, okreće je u rukama ka srednjem prstu i palcu. Ovo je poslednji momenat kada u potpunosti treba da iščezne refleks hvatanja.

Put od refleksnog hvatanja na rođenju preko nekoordinisanih do voljnih koordinisanih pokreta zavisi od motornog razvoja deteta ali i stimulacija koje dobija iz okruženja. Da bi roditelji mogli pravilno da stimulišu razvoj funkcija šake i ruke moraju da umeju da prepoznaju i na pravi način zadovolje razvojne potrebe deteta.