Vežbanje u trudnoći i posle porođaja na velikoj lopti

Vežbanje u trudnoći na velikoj lopti

Unedelju 11.10.2009. na Četvrtom dečijem sajmu Snežana Milanović viši fizioterapeut Centra za korektivnu gimnastiku održala je predavanje Vežbanje u trudnoći i posle porođaja na velikoj lopti. Trudnice, njihovi partneri i svi zainteresovani imali su priliku da se upoznaju sa pozitivnim uticajem vežbanja u trudnoći, vrstama vežbi i sportskih aktivnosti koje se mogu sprovoditi u trudnoći na velikoj lopti i sa elastičnim trakama.

Trudnoća jeste drugo stanje ali to ne znači da žena treba u potpunosti da promeni život već da sve svoje aktivnosti prilagodi stanju u kome se nalazi.

Potpuni izostanak fizičke aktivnosti u toku trudnoće može biti faktor rizika za mnoge komplikacije koje mogu da nastanu tokom porođaja (traumatičan porođaj, patnja bebe zbog nedostatka kiseonika, hitno završavanje porođaja carskim rezom...) Do nedavno nije bilo naučnih istraživanja o vežbanju u trudnoći ali se znalo da umerena fizička aktivnost ima blagotvoran uticaj kako na ženu tako i na dete.

Sada se zna da fizičke vežbe imaju mnogo pozitivniji uticaj tokom i nakon trudnoće nego što su stručnjaci mislili do pre nekoliko godina. Jedan od rekvizita koji možete da koristite za vežbanje u trudnoći ali i nakon porođaja je velika lopta.

Vežbanje na velikoj lopti

Sedenje na lopti u trudnoći i vežbanje je jako prijatno i mnogo manje stresno za kičmeni stub od stolice ili čvrste podloge za vežbanje. Sedenjem na lopti podstičete ispravljanje tela i uspostavljanje ravnoteže u svim položajima. Na ovaj način jačaju se mišići leđa i nogu i podstiče cirkulacija.

Lopta angažuje duboke slojeve mišića koje retko koristimo što za posledicu ima pojavu bolova pri dužem sedenju ili stajanju. Vežbanjem na lopti se povećava mobilnost karlice i samim tim bolje kontroliše postura a istovremeno se i mišići opuštaju a ne opterećuju zglobovi.

Prednosti vežbanja na velikoj lopti
  • Rasterećuje se vezivno tkivo i zglobovi
  • Mišići su opterećeni na optimalan način
  • Lopta dovodi do željenog pokreta određene grupe mišića
  • Uči nas prirodnom i ekonomičnom pokretu
  • Ispravlja držanje tela
  • Mobiliše kičmeni stub i zglobove
  • Opušta skraćene mišiće
  • Stimuliše proprioceptore (ćelije i organe osetljive na ravnotežu, stepen kretanja, položaj tela )

Vežbe posle porođaja

Ako ste koristili veliku loptu tokom tudnoće za relaksaciju, po povratku kući iz porodilišta služiće Vam za sedenje. Zbog rane od epiziotomije ili hemoroida, ili obe stvari istovremeno imaćete u prvim danima poteškoće pri sedenju. Mekana lopta maksimalno rasterećuje i ne iritira što će omogućiti boravak u sedećem položaju.

Kada ste se dovoljno opravili od porođaja i eventualnih posledica dobro je da počnete da vežbate kako biste što pre povratili pređašnji izgled i stekli kondiciju.


Pogledajte naš program vežbi za trudnice
Saznajte više o fitnesu i vežbanju u trudnoći