Vežbe u kancelariji

Po prestanku jutarnjih mučnina i prolaznih slabosti u prvim mesecima trudnoće organizam se polako navikava na novonastalu situaciju i ako nema posebnih razloga za mirovanjem kod kuće, možete da se vratite svom poslu koji ste do nedavno obavljali. Većina poslova se obavlja sedeći i ako je i vaš takav znači da treba da provedete 6-8 sati u zatvorenom prostoru uglavnom u sedećem položaju i najverovatnije za računarom što znači da će vaša fizička aktivnost biti minimalna. Ovakav način rada vas je zamarao i pre nego što ste bili u drugom stanju, a sada će to biti još izraženije. Ako nemate odgovarajuću stolicu na kojoj može da se podešava nagib naslona, sada je poslednji trenutak da je obezbedite jer će vam sa rastom stomaka sedenje postati neizdrzivo. Dobro je da imate i stalak ispod nogu ili bar neku kutiju umesto njega da biste sprečili pojavu otoka na nogama. Iz istog razloga nemojte sedeti sa prekrštenim nogama.

Tokom radnog dana obavezno uradite kratak program vežbi koje će vam podstaći cirkulaciju a svakodnevnim vežbanjem ojačati mišiće i sprečiti pojavu bolova u leđima koji se javljaju pri dugotrajnom sedenju.

Elastična traka može da posluži kao rekvizit za vežbanje jer se moze koristiti u sedećem i stojećem položaju i ne zauzima puno mesta u tašni ili fioci radnog stola. Kako opterećenje trakom nije veliko možete da radite veći broj ponavljanja (10-15) što povećava učinak vežbanja, a po završetku nećete osećati zamor pa možete normalno da nastavite započete poslove.

Vežbe sa trakom u sedećem položaju

Vežbe u kancelariji

1. Stojeći položaj, stopala u širini ramena, ruke opružene u stranu - kroz vodu primičemo ruke telu savlađujući otpor vode.

Vežbe u kancelariji

2. Iz istog položaja pravimo male krugove na jednu pa na drugu stranu kroz vodu.

Vežbe u kancelariji

3. Iskorak jednom nogom u napred, ruke opružene ispred tela - pokret rukama u stranu kao pri prsnom plivanju.

Vežbe u kancelariji

4. Iz istog položaja pokret rukama u nazad kroz vodu.