Da li kvalitetno spavate

Spavanje

Spavanje je izuzetno važna funkcija tokom čitavog života. U proseku spavamo 6-8 sati, nekima je neophodno i 10 sati da bi se odmorili i nastavili sa dnevnim obavezama. Ljudi u poznim godinama spavaju kraće što je verovatno posledica smanjenih aktivnosti u odnosu na period života kada su radili i kada im je bilo potrebno više sati da bi obnovili potrošenu energiju. Ono što je zajedničko za sve bez obzira na dužinu je kako su spavali, jer samo kvalitetan san bez buđenja omogućava uspešan dan.

Trudnoća je stanje koje donosi mnoge promene u životu žene i uobičajeni ritam spavanja uglavnom bude poremećen. Na kvalitet sna svakako utiče krevet, odnosno pre svega dušek na kome se spava.

Dušek

Dušek ne treba da bude previše tvrd da ne možete na njemu da se opustite, ali ni mekan da telo ulegne jer će u tom slučaju kičmeni stub da se iskrivi što bi dovelo do toga da ne možete da se opustite pa bi se ujutru budili umorniji nego što ste legli. Ako se uzme u obzir da trećinu dana provedemo u snu, što znači trećinu života smo u krevetu, nije beznačajno u kakvim uslovima je to.

Sa već postojećim dušekom ne može ništa da se uradi osim eventualnog okretanja ako je deo koji je najviše opterećen ulegao. Ali ako ste se odlučili za kupovinu novog dobro je da obiđete više prodavnica da bi ste znali šta ima u ponudi. Dušeci sa metalnim oprugama ne mogu da traju dugo, nisu mnogo udobni i vrlo brzo popuštaju na onom delu gde ležite. Sada se zna i da postoji štetno negativno zračenje metalnih delova koje je malog inteziteta ali kome ste izloženi u dugom vremenskom periodu. Svakako prednost treba dati novim materijalima koji su dugotrajniji i zdraviji.

Jastuk

Spavanje

Koliko su mišići vrata i leđa napeti često postajemo svesni tek kada se ujutru probudimo sa osećajem kao da nismo spavali ili ukočenog vrata i sa bolovima. Tome u mnogome doprinosi jastuk, kako njegov oblik, tako i debljina i materijal kojim je ispunjen. Ako ovome dodate i ograničenja što se tiče položaja koji možete da zauzmete tokom noći zbog poodmakle trudnoće, shvatićete koliko je zahteva koji bi trebali da budu ispunjeni da bi ste se ujutru probudili naspavani i odmorni.

Jastuk pre svega ima ulogu da u potpunosti opusti mišiće vrata i leđa. Kako tokom noći menjamo položaje, spavamo na leđima i boku, dobro bi bilo da jastuk bude u određenoj meri prilagodljiv. Posebno je važno da njegova visina odgovara širini naših ramena zbog položaja na boku da bi vrat i glava bili u produžetku kičmenig stuba. Nepravilan položaj glave i vrata tokom noći može da bude uzrok glavobolji narednog dana.

Jastuci od sunđera i perja ne propuštaju vazduh pa dovode do pojačanog znojenja naročito tokom leta. Punjenja prirodnim i posebnim antialergijskim materijalima omogućavaju normalan protok vazduha i ne dovode do pojačanog zagrevanja i znojenja. Samim tim nema ni uslova za razvoj grinja koje su među najčešćim uzročnicima alergija. Da bi ste znali pri kupovini da li vam jastuk odgovara svakako isprobajte nekoliko različitih oblika i veličina u ležećem položaju na leđima i na boku. Verovatno će vam odgovarati onaj koji ne izaziva napetost u mišićima kada ležite na boku i onaj koji popunjava vratnu lordozu (fiziološku krivinu) u položaju na leđima.

Položaj

Da bi trudnica mirno provela noć pored udobnog kreveta i jastuka treba da pronađe i adekvatan položaj za spavanje. U drugoj polovini trudnoće sa porastom stomaka sve je teže spavanje na uobičajen način, a javlja se i strah da se bebi nešto ne dogodi tokom noći. Beba je zaštićena plodovom vodom i nema razloga za brigu, a i nemoguće je spavati na stomaku u poodmakloj trudnoći.

Spavanje

Spavanje na boku sa opruženim ili savijenim nogama je najzgodnije jer u tom položaju nema pritiska na velike krvne sudove što omogućava normalnu cirkulaciju tokom noći i samim tim beba je dobro snabdevena kiseonikom i hranljivim materijama. Poželjno je ležanje na levoj strani tela zbog položaja bebe koji ona zauzima u odnosu na unutrašnje organe ali nije neophodno i neće biti ugrožena ležanjem i na drugoj strani. Jedan mali jastuk postavljen između kolena će obezbediti veću udobnost.

Ovo je preporuka i iskustvo velikog broja žena u trudnoći i njihovog izbora položaja tokom noći. Pokušajte sa spavanjem u ovom položaju, ako ne ide pronađite položaj koji vam omogućava dobar san i to će biti najbolje rešenje za Vas. Neke žene tokom trudnoće spavaju bez jastuka, dok su druge noć provodile sa velikom jastukom tako da su bile skoro u sedećem položaju. Nije retko da trudnice u drugoj polovini trudnoće zbog čestih ustajanja tokom noći odluče da spavaju na podu na tankom dušeku i da im tako bude udobnije nego u krevetu. Ma koliko naizgled čudan položaj zauzimate i u kojim uslovima, važno je da tokom noći dobro spavate jer tada i beba spava.