Masaža za bebe

Masaža za bebe

Ako je beba sita i suva a i dalje plače ono što joj je potrebno najverovatnije je dodir. Ovo je naročito važno u prvim mesecima života kada preko ostalih čula zbog njihove nerazvijenosti ne može da ostvari dobru komunikaciju. Može se reći da je dodir neophodan za normalan razvoj deteta i zato se o tome vodi računa u prvim danima kod prevremeno rođenih beba. U praksi se pokazalo da uz redovnu terapeutsku masažu deca više dobijaju na težini i brže sazrevaju.

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava primenjenih u cilju ublažavanja tegoba. Danas se zbog izuzetnih pozitivnih dejstava primenjuje i kod zdravih osoba u cilju unapređenja zdravlja. Kao i kod odraslih primenjuje kod dece, a i sasvim malih beba. U mnogim istočnjačkim kulturama masaža je sastavni deo svakodnevne nege dece, a u nekim zemljama kao što su Rusija i Kazahstan postoji obaveza roditelja da na svaka tri meseca dovode decu na masažu u okviru obavezne zdravstvene zaštite kao što je kod nas obavezno vakcinisanje. Naravno, koju tehniku i sa kojim ciljem primenjujemo zavisi od toga šta želimo da postignemo i kog uzrasta je osoba koju masiramo.

Zašto masaža?

Masaža za bebe

Redovnom primenom masaže može se primetiti da beba brže zaspi, da bolje jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih bitno ublažuje.

Kroz masažu roditelji ostvaraju bolju komunikaciju sa detetom i time postavljaju dobru osnovu za odnos roditelj-dete posebno otac kome je to daleko teže nego majci koja je nosila bebu devet meseci u stomaku.

Sa masažom se može početi odmah nakon rođenja deteta bez ikakvog straha i to će čak bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Jedino treba voditi računa o pupku ako nije otpao. U prvim nedeljama može se primenjivati nekoliko zahvata u trajanju od 2-3 minuta a već nakon navršenog meseca i čitav program koji traje 10-15 minuta.

Kada treba izvoditi masažu?

Najbolje vreme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena a naravno i osoba koja primenjuje masažu. Najbolje je da to bude pola sata nakon jela da beba zbog gladi ne bi bila uznemirena i da nakon masaže usledi kupanje da bi se potpuno opustila. Ovo su preporuke kojih se ne treba držati po svaku cenu, vremenom kroz iskustvo roditelj može sam da prepozna idealno vreme za masažu.

Kako treba izvoditi masažu?

Masaža za bebe

Prostorija treba da bude dobro ugrejana jer se masaža ne radi preko odeće. Ruke osobe koja radi masažu moraju da budu tople, bez nakita i sa posečenim noktima koji neće povrediti kožu deteta.

Za masažu treba koristiti ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo) i to tako što se nekoliko kapi stavi na dlanove. Pritisak rukama ne treba da bude prejak jer će se beba rasplakati ali ni preslab jer će je to samo golicati.

Dobro je započeti masažom grudnog koša jer je beba okrenuta licem osobi koja je masira čime se obezbeđuje osećaj sigurnosti koji omogućava da beba bude opuštena, a u isto vreme osoba koja masira po izrazu njenog lica može da proceni da li su pritisak i tempo kojim radi u redu.

Pozitivni efekti masaže

Masaža za bebe

Masaža pored umirujućeg i opuštajućeg efekta povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje creva i može uspešno da zameni lekove koji se daju bebama koje imaju problem sa stolicom.

Imunološki sistem jača što znači da je beba otporna i retko bolesna. Ovo je rezultat izbacivanja toksina što se postiže redovnom masažom.

Mišići i zglobovi postaju elastični što omogućava pravilan motorni razvoj deteta.

Koža bebe koju masiramo biće zdravija i sjajnija sa boljim tonusom a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.

Masaža bebe izuzetno pozitivno utiče i na roditelje, omogućava im bolji kontakt sa bebom, povećava osećaj sigurnosti i jača njihovo samopouzdanje što će za rezultat imati kvalitetniji odnos roditelj - dete. Kada se savlada strah i nesigurnost i beba se navikne na novu aktivnost trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve.