KOCKA je univerzalna igračka

Kocka

Kocke su omiljena igračka svih mališana, jer im daju bezbrojne mogućnosti za igru – bilo da su u društvu ili se igraju samostalno.Pored toga što podstiču maštu i kreativnost, pogodne su i za stimulaciju motornog razvoja. Igrajući se kockama, mališani prvenstveno vežbaju spretnost prstiju, koja će im kasnije služiti za crtanje i pisanje.

Kocke za bebe

Za bebe mlađe od godinu dana, pogodne su plastične kocke i one presvučene tkaninom, a za starije od drveta, jer su dugotrajnije. Da bi stimulacija bila bolja, dobro je odabrati kocke živih boja, i to one koje mogu da se stave jedna u drugu. Pošto su napravljene od čvrstog materijala - drveta ili plastike, beba će bez problema moći da udara jednu o drugu i proizvodi zvukove. I sve ostale, navedene aktivnosti koje podstiču motoriku ruku, u ovom uzrastu mogu da se stimulišu kockama.

Kocka

Bebi u četvrtom mesecu možete dati kocku, tada će je ona „istraživati“ ustima, a u uzrastu od petog i šestog meseca će pokušati da se zaista zabavi igračkom-kockom. Zato one treba da budu jasnih, živih boja (crvena, žuta, plava, zelena), a podloga na kojoj se nalaze, treba da bude u suprotnoj boji - da bi beba mogla da ih uoči.

U petom mesecu beba će kocku moći da obuhvati čitavom šakom, a ubrzo će početi i da gleda drugu kocku dok jednu drži u ruci. I dalje će želeti da ih stavlja u usta i da ih „istražuje“ na ovaj način.

Kada navrši šest meseci počeće da prebacuje kocku iz jedne ruke u drugu, zatim drži kocku u jednoj ruci i poseže za drugom. Hvatanje i dosezanje su veoma važne i složene veštine, kojima beba treba da ovlada i da ih usvrši, za šta joj je neophodna pomoć roditelja - dajte joj kocku koju može da drži, dok druga treba da bude na udaljenosti koju može da dosegne.

I za devojčice i za dečake

Kocka

Sa petnaest meseci, dete može da drži dva do tri predmeta u jednoj ruci, a neka deca mogu da grade toranj od dve kocke. Većini to polazi za rukom sa godinu i po dana, a svi mališani to mogu sa dvadeset meseci. Kada napune dve godine, deca mogu da sagrade toranj od četiri kocke. Inače, navedeni uzrasti u kojima dete može nešto da uradi su okvirni, služe samo za orijentaciju, a svako dete ima svoj sopstveni put sazrevanja.

Gruba motorika se vežba kroz nošenje kocki, podizanje, slaganje raznih oblika. Takođe, deca usavršavaju pokrete ruku i šaka, razvijaju maštu, a saznanje da jedna veća može da zauzme mesto više manjih, da mogu da se grupišu - doprinosi kasnijem razumevanju matematike. Zato je važno da se kockama podjednako igraju i devojčice a ne samo dečaci, kojima se one tradicionalno kupuju.

Mali graditelji

Igrajući se kockama i slažući ih, dete počinje da vidi svet u tri dimenzije, stiče osećaj za prostor. Za to mu treba čvrsta podloga na kojoj će da se igra, najbolje na podu. Ali i dovoljno mesta da može da gradi, ruši i ponovo gradi. Doduše, nekada na neverovatan način - naime, neka deca pokušavaju da grade toranj od vrha na dole. Ali, ne treba ih sputavati u takvim pokušajima, bez obzira kako se to nama činilo neobičnim ili, čak, nemogućim.