Vežbe na plaži

Vežbe na plaži

Kada kažemo leto, većina nas pomisli na plažu i kupanje. Deca pogotovo i njima je sve jedno da li je to bazen, reka, jezero ili more, važno je da je voda i da mogu da se kupaju. Utvrđeno je da deca leti brže uče zato što više vremena provode sa roditeljima koji im služe kao model za usvajanje novih veština.

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude uspešno u životu ali pre svega zdravo. To podrazumeva da bude pravilno razvijeno, fizički spretno, veselo, uspešno u komunikaciji sa drugom decom. Plaža i leto su mesto i vreme kada su deca uglavnom na oku roditelja pa je to prilika da uoče koliko su porasla i razvila se za godinu dana.

Zašto vežbati na godišnjem odmoru?

Vežbe na plaži

Na pravilan rast i motorni razvoj utiče pre svega fizička aktivnost. Kako je slobodnog prostora za igru sve manje, naročito u gradovima, sportski tereni su uglavnom zauzeti, prostori oko stambenih zgrada zakrčeni automovilima, deca nemaju gde da se igraju. Sa druge strane, roditelji okupirani svojim poslom imaju sve manje slobodnog vremena ili ga ne provode sa detetom u fizičkim aktivnostima, trčanju, šetnji, vožnji bicikla.

Godišnji odmor i boravak na plaži je prava prilika da se propusti nadoknade. Ukoliko ste primetili da se vaše dete ne razvija kako ste očekivali, da ima loše držanje, opuštene trbušne mišiće, da nespretno trči ili ne može da čučne da bi se igralo u pesku, odmah preduzmite nešto, organizujte vreme i igru u cilju prevencije i korekcije mogućih deformiteta stopala i kičme.

Kretanje je prirodno stanje deteta

Vežbe na plaži

Od momenta kada prohodaju pa do polaska u školu za decu je najprirodnije stanje – kretanje. Usavršavajući hod dete uči da se penje, trči održavajući ravnotežu, istovremeno nosi stvari, baca ih i hvata. Kada savlada ove veštine pojedinačno, od četvrte do sedme godine počinje da ih kombinuje. ponavljanjem i usavršavanjem vremenom dete nauči da preskače konopac, da skače u dalj i u vis, da pleše, vozi rolere, pliva, skače u vodu, vozi bicikl.

Kako sprovesti vežbe?

Vežbe na plaži

Da bi ste uspešno sproveli vežbe napravite plan, u koje vreme će te vežbati (ujutru ili predveče kad nije velika vrućina), šta ćete kog dana da radite, deca vole da znaju unapred jer im to daje sigurnost (budite organizovani), šta će ko da radi (za mlađu decu će se razlikovati aktivnosti, biće jednostavnije), koji je cilj vežbi (postavite određene zadatke kako bi bili motivisani da što bolje rade), odredite nagrade (nikako materijalne, pohvalite javno one koji su se isticali i ohrabrite sve ostale), animirajte što veći broj dece koja će vežbati a ako je vaše jedino, obavezno vi vežbajte sa njim.

Koje vežbe raditi?

 1. Na pesku ili šljunku iscrtajte štapom krugove prečnika oko 20cm i neka deca hodaju po njima (staju jednom nogom u jedan krug) i tako do sledećeg suncobrana.
 2. Neka hodaju dižući kolena visoko u vazduh noseći iznad glave loptu (koficu, pojas za plivanje) sve do ulaska u vodu
 3. Dvoje dece nosi između sebe pojas za plivanje i na vaš znak (pljesak rukama) istovremeno čučnu i na sledeći znak ustanu i produže
 4. Deca nose loptu tako što je drže stomakom, zatim leđima, jedno dete stomakom a drugo leđima
 5. Napravite stazu sa preprekama (peškir neka preskoče, ispod presavijenog dušeka neka se provuku, u čamac nek uskoče)
 6. Iscrtajte vodom po pesku liniju i neka hodaju ukrštajući noge (da ne zgaze liniju)
 7. Ko će pre da napuni koficu kamenčićima hvatajući i ubacujući ih prstima stopala
 8. Hodanje sa posudom od sladoleda na glavi koja je napunjena vodom od jednog do drugog suncobrana
 9. Ko će pre do frižidera sa sladoledom ali čučeći
 10. Hodanje u nazad leđima okrenuti jedan drugom
 11. Postavite kofice, malo veće kamenje ili nešto slično i neka deca trče u cik-cak
 12. Napravite brdašca od peska na udaljenosti od nekoliko metara, neka trče od jednog do drugog brzo i nek se zaustave ispred u mestu da ih ne poruše
 13. U sledećoj vežbi nek skakuću na jednoj nozi pa kad stignu do narednog nek ga opkorače obema nogama i nastave skakutanje na drugoj nozi do sledećeg
 14. Kreću se kroz vodu (u plićaku) kao rakovi, četvoronoške (stopala su ispod guze a ruke iza leđa)
 15. Iz vode izlaze kao mede, četvoronoške (oslanjajući se o ruke i sa ispravljenim nogama)
 16. U plićaku deca hodaju četvoronoške tako da im samo glava viri iz vode do određenog cilja (tata ili mama stoje na nekoliko metara udaljeni)
 17. Ako ima puno dece podele se u dve grupe, jedna napravi mrežu (stoje u krug i drže se za ruke), druga grupa su ribice koje plivaju unutra pokušavajući da izađu iz mreže dok ih ribari love
 18. Jedno dete je patka i pliva u plićaku, ostala deca su lovci, patka se spašava tako što zaroni kad lovac dopliva do nje
 19. U vodi do kolena deca rone pokušavajući da nađu, školjku, najveći kamen, da odjednom izvade što više kamenčića
 20. Deca u stojećem položaju stopalima pokušavaju da usprave plastične flaše napunjene vodom ili peskom
 21. Jedno dete vodom iz kofice iscrtava put sa što više krivina a ostali hodaju po njemu (ili kontrljaju loptu po njemu).