Vežbe u vodi

Ako tokom leta boravite pored bazena ili ste negde na moru imate idealne uslove za vežbanje u vodi. Za razliku od vežbanja na suvom, pokreti koji se izvode u vodi su daleko lakši pa će i trudnicama u poodmakloj trudnoći kao i onima koje se teško kreću vežbanje biti izvodljivo.

Pokreti kroz vodu se izvode polako pa nema rizika od povređivanja. Istovremeno pritisak vode deluje na telo kao blaga masaža. Vežbe u vodi utiču na jačanje mišića čitavog tela, poboljšavaju cirkulaciju posebno u nogama i na povećanje opšte fizičke kondicije.

Ako Vam lekar dozvoli da plivate i vežbate u vodi svakako vodite računa o optimalnoj temperaturi (od 25 do 27 stepeni). Postepeno ulazite u vodu kako bi se telo adaptiralo na razliku u temperaturi. Pre vežbanja ili plivanja napravite po nekoliko pokreta u svim zglobovima da ne bi došlo do pojave grčeva u mišićima što bi moglo da vas uplaši. Radi vaše sigurnosti ne ulazite u vodu sami bez obzira koliko se dobro osećate.

Vežbe u vodi

1. Stojeći položaj, stopala u širini ramena, ruke opružene u stranu - kroz vodu primičemo ruke telu savlađujući otpor vode.

Vežbe u vodi

2. Iz istog položaja pravimo male krugove na jednu pa na drugu stranu kroz vodu.

Vežbe u vodi

3. Iskorak jednom nogom u napred, ruke opružene ispred tela - pokret rukama u stranu kao pri prsnom plivanju.

Vežbe u vodi

4. Iz istog položaja pokret rukama u nazad kroz vodu.

Vežbe u vodi

5. Iz istog položaja rukama u napred i na gore sa dlanovima okrenutim na gore.

Vežbe u vodi

6. Uz pridržavanje za ivicu bazana ili nekoga pored - naizmenično podizanje nogu sa savijenim kolenom.

Vežbe u vodi

7. Pomeranje noge u stranu.

Vežbe u vodi

8. Pomeranje noge u nazad.

Vežbe u vodi

9. Podizanje na prste.

Vežbe u vodi

10. Polučučanj

Iako je izvođenje vežbi u vodi mnogo lakše nego na suvom i nema opasnosti od dehidracije, nemojte preterivati u dužini vežbanja. Mnogo je važnije da vežbate svakodnevno po malo i tako održavate pokretljivost zglobova i mišićnu snagu što će vam olakšati porođaj i oporavak nakon toga.