Letnja obuća

Letnja obuća

Obuću nosimo pre svega da bi smo zaštitili stopala od povreda do kojih bi moglo da dođe pri kontaktu sa podlogom, zatim od uticaja spoljašnje temperature kako niske u zimskom, tako i visoke u letnjem periodu.

Druga funkcija je estetska i ne retko njoj se pridaje veliki značaj pa često nosimo nešto što nam se dopada iako nije zdravo.

U Engleskoj se može kupiti obuća za koju na kutiji stoji upozorenje da može da utiče na nepravilan razvoj stopala, čime se proizvođači štite i prebacuju odgovornost na roditelje.

Stopala

Stopala su jako važna jer nam omogućavaju kretanje bez koga je teško zamisliti normalan život. Izuzetno su složena sa velikim brojem kostiju, zglobova, mišića i ligamenata povezanih u veoma osetljiv mehanizam. Na tabanima se nalazi veliki broj nervnih završetaka unutrašnjih organa pa je tako preko stopala moguć uticaj na njihov rad. Ogroman broj znojnih žlezda preko kojih se oslobađamo toksima nalazi se na stopalima, zato neometano znojenje tokom čitave godine a naročito leti ima veliki uticaj na naše zdravlje. Sve ove funkcije stopala govore o značaju izbora obuće.

Do treće godine

Letnja obuća

Sa posebnom pažnjom treba birati obuću za malu decu do tri godine jer kod njih u tom periodu sistem za termoregulaciju još uvek ne funkcioniše kao kod odraslih (zato kod dece temperatura naglo skače i dostiže visoke vrednosti). Mišići i ligamenti još uvek nisu u potpunosti formirani pa je važno da skočni zglobovi imaju čvrstu potporu u dubokoj obući kako bi bili stabilni što obezbeđuje pravilan položaj stopala i ravnomerno opterećenje telesnom težinom.

U ovom ranom uzrastu deca formiraju šemu hoda koju zadržavaju tokom čitavog života i bilo koju nepravilnost nastalu tada, teško možemo da ispravimo kasnije.

Plitka ili duboka obuća?

Nošenje plitke obuće za malu decu se ne preporučuje. Letnja obuća za njih kao i ostala treba da bude duboka kako ne bi došlo do neravnomernog opterećenja stopala i kolena jer su to još uvek mekane strukture podložne deformitetima. Prsti mogu da budu slobodni, odnosno dete treba da nosi sandale kako ne bi došlo do pregrejavanja koje može da dovede do povećanja telesne temperature. Najbolje je da obuća bude od prirodnog materijala kako bi upijala znoj i omogućavala normalno provetravanje, pored kože to može da bude platno, pluta ili nešto slično.

Plastične sandale i bosa stopala

Letnja obuća

Plastične sandale za vodu su dobra zaštita za osetljiva dečja stopala od vrelog peska i ježeva u moru ali ih treba koristiti samo za to, nikako ne treba da budu obuća za čitav dan.

Voda, šljunak (sitni i zaobljeni kamnčići), pesak (ako nema polomljenog stakla ili drugih oštrih predmeta), trava (nisko ošišana i bez krpelja) su idealne podloge za stimulaciju mišića stopala i pravilno formiranje svodova. Zato treba iskoristiti svaku priliku za hodanje bosim nogam u ovim uslovima.

Hod po betonu, parketu ili bilo kakvoj ravnoj i čvrstoj podlozi neće povoljno uticati jer nema neravnina koje stimulišu mišiće na aktivnost. Ako vam se ništa od ponuđenog ne čini dovoljno bezbedno, možete i sami u svom dvorištu, na terasi ili u stanu da improvizujete. Dete može da hoda kroz vodu u kadi, po veštačkoj travi koju možete da kupite u prodavnicama podnih obloga, po stazi od šljunka u dvorištu ili da gazi po zaobljenim kamenčićima koje ste stavili u kutiju. Nenaviknuta da hodaju bez obuće deca će se verovatno buniti u prvom momentu ali će se i brzo privići kada osete slobodu pokreta bosim nogama.

Patike

Danas većina dece najradije nosi patike tokom čitave godine, leti to može da dovede do pojave gljivičnih oboljenja ukoliko se ne održava higijena ili ako su od veštačkih materijala. Ako već nose patike onda moraju da imaju bar dva para kako bi da bi bilo dovoljno vremena da se jedne osuše i provetre dok su druge na nogama.

Papuče

Letnja obuća

Za decu do završetka rasta nikako se ne preporučuje nošenje papuča jer njihovi mišići i ligamenti nisu dovoljno zreli da podižu papuče pri hodu, pa ih deca povlačeći stopala na unutra drže na nogama da im ne spadnu. Dovoljno je i mesec dana nošenja papuča da dete formira nepravilnu šemu hoda koju će zadržati i kada počne ponovo da nosi cipele na jesen.

Često se događa da deca u razvoju iako nisu rođena sa nepravilnostima na stopalima steknu neki deformitet zbog loše obuće ili nošenja papuča tokom leta. Svodovi mogu da se spuste zbog naglog rasta stopala što se događa uglavnom leti i na šta ne možemo da utičemo ali na izbor obuće možemo i zato je treba pažljivo birati. Umesto papuča treba da nose sandale, u prodavnicama se mogu naći sa anatomski oblikovanim ulošcima što će sprečiti oslanjanje na unutrašnje delove stopala, a kaiševi će omogućiti oslonac peta-prsti pri hodu.

Pravilnim izborom obuće u dečijem uzrastu mogu da se izbegnu mnogobrojni problemi sa stopalima u odraslom dobu.