Problemi sa ravnotežom u trudnoći

Ravnoteža

Tek ste saznali da ste trudni i još se niste navikli na promene koje se dešavaju u telu, a već imate problem sa ravnotežom. Neke žene jako rano promene način hoda kada ostanu u drugom stanju, počnu da se gegaju iz straha da ne urade nešto što bi ugrozilo trudnoću. Većina tako hoda kada beba izađe iz male karlice i stomak počne da narušava statiku tela. U svakom slučaju pa i kod onih najspretnijih postoji rizik od gubitka ravnoteže i pada jer se težište pomera kako stomak raste. Nezgode se uglavnom događaju na poznatom terenu, u kući ili na poslu gde se osećamo sigurno, zato treba preduzeti određene mere sigurnosti.

Bez obzira na subjektivan osećaj da se ništa nije promenilo, morate da shvatite da ste u drugom stanju i da ovaj sinonim nije slučajno odabran. Ako ne vidite prste na nogama od stomaka, sigurno ste privremeno izgubili svoju gracioznost pa se nemojte penjati na stolice ili merdevine, zamolite nekoga da vam dohvati to što vam treba sa vrha police. Ljudi oko vas inače imaju potrebu da vam pomažu kada ste u drugom stanju pa nema razloga da zbog svoje bezbednosti ne prihvatite njihovu pomoć.

Obuća

Nošenje obuće sa visokim i tankim potpeticama odložite za neko vreme, ali i široke papuče dva broja veće nisu bezbedne jer lako možete da uvrnete zglob. Ravna obuća ili sa štiklom 2-3 cm, odgovarajuće veličine obezbediće vam stabilnost i udobnost.

Pažljivo kod kuće

Malo neočekivan ali pouzdan podatak kada su povrede u pitanju je da ih je najviše u kući zato što tu provodimo puno vremena i najmanje smo oprezni. Situacije u kojima se najčešće pada i povređuje u zatvorenom prostoru su hodanje u čarapama po klizavom parketu, saplitanje o prostirke bez neklizajućih obloga, zapinjanje o kablove od električnih uređaja, preskakanje stvari ostavljenih na stepeništu kao i loše osvetljenje. Ulazak u kadu ili tuš kabinu ako nemaju prostirku od gume, kao i izlazak na klizave pločice može da bude jako opasan pa je dobro da postavite šipke za pridržavanje.

Dvorište je mesto na kome takođe treba povesti računa o bezbednosti. Iako ste do juče zatvorenih očiju mogli da se po njemu krećete, sada sa stomakom neće biti jednostavno provlačenje između zida i konopca za veš ili preskakanje leja sa cvećem.

Sport

Ravnoteža

Bavljenje sportom u trudnoći zbog izmenjene statike takođe zahteva određene mere predostrožnosti. Jako je važno da imate odgovarajuće patike i da vodite računa o podlozi na kojoj se odvija aktivnost. Napolju birajte mekane travnate i šljunkovite terene a unutra podove koji se ne klizaju. Preširoka odeća u kojoj vežbate može da zapne za rekvizit ili spravu i da u trenutku izgubite ravnotežu koju sada nije lako povratiti. Grupni sportovi se takođe ne preporučuju jer se u međusobnim kontaktima često pada. Nagla promena pravca kretanja pri igranju tenisa takođe može da dovede do gubitka ravnoteže, pada i povrede skočnog zgloba pa treba biti oprezan.

Jedan od glavnih uzroka povređivanja je pad koncentracije zbog umora, zato treba povesti računa o sa fizičkom naporu u trudnoći, ne treba preterivati sa kućnim poslovima, ali ni i sa sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Problem sa ravnotežom u trudnoći nije zanemarljiv jer može da dovede do pada i neželjenih posledica, ali nikako ne treba da vas odvoji od vaših omiljenih sportsko-rekreativnih aktivnosti niti da Vas ograniči u obavljanju profesionalnih ili kućnih poslova. Dovoljno je da preduzmete određene mere predostrožnosti i bićete bezbedni i Vi i Vaša beba.