Pet najčešćih problema u devetom mesecu trudnoće

Problemi u devetom mesecu

Neke žene trudnoću podnose toliko lako da često na trenutak zaborave da su trudne pri nekim svakodnevnim aktivnostima. Ako ste vi među njima svakako ste imali sreće.

Međutim ovo se odnosi na osam meseci trudnoće, deveti mesec je drugačiji. Ulaskom u deveti mesec sigurno ćete osetiti, ako do tada niste, da ste “u drugom stanju”.

Nameštanje kreveta

Prvi problem koji će se javiti je da ne možete da namestite krevet kao do tada. Ako se nagnete da zategnete čaršav postoji mogućnost da vas težina stomaka povuče napred i da padnete.

Zato je bolje da kleknete pored kreveta i iz tog položaja namestite posteljinu ako to niko drugi umesto vas ne može da uradi.

Jutarnji bolovi u leđima

Problemi u devetom mesecu

Ustajanje ujutru sa bolovima u leđima je uglavnom zato što ste noć proveli tražeći udoban položaj za spavanje. Beba je sve veća a prostor u stomaku sve manji pa se svaki njen pokret oseća.

Uz pomoć velikih i malih jastuka koje ćete postaviti iza leđa, ispod stomaka i između kolena rasteretićete svoje mišiće i uspeti da odspavate nekoliko sati dok vas ne probudi pritisak na bešiku.

Učestalo mokrenje

To je sledeći problem koji se javlja u devetom mesecu kada se beba malo spusti i kada možete lakše da dišete ali zato morate mnogo češće nego do tada da idete u toalet.

Ne treba nikako da smanjujete unos tečnosti posebno vode jer to nije zbog količine već zbog mehaničkog pritiska na bešiku.

Jaki mišići karličnog dna će vam obezbediti mirniji san pa ako do sada niste radili Kegelove vežbe (vežbe za jačanje mišića koji drže unutrašnje organe karlice) dobro je da sada počnete.

Oticanje nogu

Problemi u devetom mesecu

Spuštanje bebe i njen pritisak na velike krvne sudove ima za posledicu smanjenu cirkulaciju na nogama pa je pojava otoka u devetom mesecu česta.

Kako beba sada ne zauzima središni položaj već je uglavnom na jednoj strani tako se često dešava da je otok na jednoj nozi veći. To posebno smeta kada treba da obujete cipele pa je jedna taman a druga vas steže ili čak ne možete ni da je obujete.

Ovo se ne može potpuno izbeći ali što češće podizanje nogu dok se odmarate može da smanji otoke. Vežbe za stopala i prste, savijanje i opružanje u svim pravcima, kruženje stopalima, grčenje i opružanje prstiju, utiču na poboljšanje cirkulacije pa ih treba redovno raditi.

Ustajanje

Ustajanje iz fotelje ili sa stolice takođe postaje sve teže. To se dešava zato što morate da promenite položaj kičme, da je pomerite u nazad da biste održali ravnotežu koju narušava veličina stomaka.

Izbegavajte niske fotelje iz kojih je teško ustati, sedite radije na stolicama sa ravnim naslonom. Kad god je to moguće pre ustajanja stavite jednu nogu ispod stolice a drugu ispred kao da ste napravili korak i uz oslonac rukama o naslone polako ustanite.

I sve ostale svakodnevne aktivnosti će biti teže izvoditi do kraja trudnoće, zato usporite tempo rada, često pravite pauze, budite što više na svežem vazduhu i unosite dovoljno tečnosti.