Kupovina prvih cipela

Prve cipele

Kupovina prvih cipela za većinu roditelja je jedan od najuzbudljivijih trenutaka nakon samog rođenje deteta. Neki ne mogu da sačekaju da beba poraste i da samostalno počne da hoda, već i po nekoliko meseci ranije kreću u kupovinu što predstavlja nepotreban materijalni izdatak jer će te cipele ubrzo postati male. Ako je napolju hladno dovoljne su i nehodajuće.

Roditelji za dete uvek žele sve najbolje zato prvoj kupovini cipela najozbiljnije pristupaju. Ali tada nastaje dilema, kako odrediti veličinu, koje su dobre, sa ulošcima ili ne, od poznatog proizvođača čije su cipele i oni nosili kad su bili mali, da li su najskuplje i najbolje? Nema "najboljih cipela" niti "najboljih marki", takve ne postoje.

Prvi i najvažniji savet je NE KUPUJTE CIPELE DOK DETE NE POČNE SAMOSTALNO DA HODA. To se uglavnom dešava oko prvog rođendana, ali i u narednih šest meseci u zavisnosti od toga kako dete sazreva što je individualni proce.

Prve cipele utiču na formiranje dečijeg stopala

Na trenutak kada će dete napraviti sedam samostalnih koraka bez pridržavanja ne možemo da utičemo spolja, ali kako će kasnije hodati u mnogome zavisi između ostalog od obuće koju će nositi. Prve cipele utiču na formiranje oblika stopala i njegovu funkciju u hodu.

Dečije stopalo je izuzetno osetljivo, kosti i zglobovi su još uvek mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težinom tela. Zato cipela mora da preuzme ulogu stabilizatora i spreči deformaciju stopala i u isto vreme obezbedi dovoljnu stabilnost da bi dete hodalo.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine

Obuća treba da bude od prirodnog materijala, spolja i unutra da se stopalo ne bi preterano znojilo, šivena a ne lepljena (lepak može da izazove alergiju, a i lakše se deformiše). Ako je đon od kože preko njega na prednjem delu cipele i na peti treba da bude zalepljena guma da se dete ne bi klizalo pri hodu po parketu.

Cipela ne sme da bude previše tvrda kako ne bi ograničavala normano savijanje stopala pri hodu ali ni mekana jer neće davati neophodnu stabilnost detetu. Obratite pažnju na deo koji drži skočni zglob, on treba da bude čvrst, dok prednji deo prema prstima mora da bude mekan i dovoljno širok da prsti ne bi bili zbijeni što može da dovede do njihovog deformisanja.

Veličina cipela

Prve cipele

Veličina cipele mora da odgovara veličini stopala, ne sme da bude prevelika (zabluda je da treba da se stavi prst pored detetove noge pozadi). Ako u prodavnici nemaju merač kojim se određuje veličina, možete i sami da napravite šablon od kartona kod kuće i da tako budete sigurni da ste uzeli pravi broj. Postavite stopala na karton i olovkom ocrtajte oblik, tako ćete pored dužine imati i širinu stopala što će Vam olakšati kupovinu. U prevelikoj cipeli noga se šeta i dete se nepravilno oslanja što može da dovede do lošeg hoda i do deformiteta stopala, što je kasnije mnogo teže ispraviti. Sa napravljenim šablonom možete da kupite cipele i bez deteta, naročito ako morate da obiđete pola grada da biste našli ono što želite.

Obuća ne sme da bude mala, bez obzira što se roditeljima čini da dete nije dovoljno dugo nosilo cipele da bi kupovali nove, tesna cipela može da napravi veću štetu od prevelike. Pored toga što deca odbijaju da nose takve cipele postoji rizik od pojave deformiteta, žuljeva, nokti se deformišu i urastaju u meko tkivo, cirkulacija je poremećena pa mogu da se jave i otoci na stopalima.

Čičak traka ili pertle

Cipele na pertlanje ili sa čičak trakom još jedna je dilema pri kupovini. Iako su sa čičkom jednostavnije za obuvanje i izuvanje, cipele na pertlanje su mnogo bolje za dete koje je tek prohodalo jer stoje čvrsto na nogama. Ne mogu lako da se skinu pa je manja mogućnost da ih izgubi dok je u kolicima.

Anatomski uložak

Cipele mogu da imaju i anatomski uložak, ali to nije neophodno i ne znači da dete neće imati ravna stopala ako je nosilo ovakvu obuću, jer na pojavu ravnih stopala i spuštenih svodova utiču i mnogi drugi faktori. Ali iz prakse znamo da je pojava ovog i drugih deformiteta (X noge, deformiteti kičme) mnogo manja kod dece koja su do treće godine, a mnoga i do polaska u školu nosila obuću sa anatomskim uloškom.

Planirajte i svoje finansije

Prve cipele

U prvim godinama života detetova stopala brzo rastu i verovatno će biti potrebno nekoliko pari cipela godišnje, ali ako se ima u vidu od kakvog je značaja pravilan rast i razvoj stopala ne samo za dečiji uzrast već za čitav život, dobro isplaniran momenat za kupovinu i kvalitetna obuća mogu da ublaže finansijske izdatke.

Ako ne možete iz određenih razloga detetu da obezbedite dobru cipelu jer je skupa, kupite onu koju možete sebi da priuštite, nemojte koristiti cipele koje je drugo dete nosilo bez obzira koliko su kvalitetne bile.