Sling marama

Sling marama

Iako se po rođenju presecanjem pupčanika prekida direktna fizička veza bebe i majke, ona se nastavlja u prvoj godini života kroz sisanje, nošenje, grljenje, maženje. Mama i beba najveći broj aktivnosti obavljaju zajedno, što čini da se beba oseća dobro, mama ili osoba koja brine o bebi postaje bliska i prepoznatljiva što razvija osećaj unutrašnje sigurnosti i poverenja.

Nošenje pored dojenja predstavlja najbliskiji kontakt sa majkom i nezamenjivo iskustvo. Mnogi roditelji imaju veliku dilemu kada je nošenje u pitanju, da li i koliko treba nositi bebu, hoće li se ona tako razmaziti? Često su tu i saveti baka i deka ili prijatelja koji već imaju decu. Kako je teško da u prvim mesecima prepoznaju bebine potrebe i odgovore na njih često je hrane umesto da je nose. Mame instiktivno reaguju i nose bebu više nego što to okolina odobrava pa zbog toga trpe kritike ili to rade krišom.

Kako je najbolje nositi bebu?

Nema jedinstvenog recepta koliko treba bebu nositi, one su pre svega jako različite, samim tim i njihove potrebe se ne mogu zadovoljavati na isti način. Prevremeno rođenim bebama treba na neki način stvoriti uslove kao da su još uvek u stomaku a to je najbolje kroz direktan kontakt kožom na kožu uz osluškivanje otkucaja srca majke.

U čemu nositi bebu kad krenete u šetnju?

Sling marama

Sling Marame su jako pogodne za ovakve situacije. To je komad tkanine sa dva plastična prstena na jednom kraju kroz koje se provuče drugi kraj. Obmotana oko vašeg tela, od jednog ramena do suprotnog kuka formira nosiljku u kojoj je beba. Ovo je jedina stvar koju beba ne može da preraste pa nema potrebe za kupovinom nove sve dok dete ima potrebu da bude nošeno.

Pored nekoliko načina na koje može da se dete nosi, i u toku samog nošenja postoji mogućnost podešavanja ukoliko treba bebu da dojite i ponovnog vraćanja u položaj za nošenje. Roditelji koji koriste kengur nosiljke često imaju problem jer ne mogu oboje da ga stave ukoliko su različite konstitucije, što nije slučaj sa Sling Maramom. Prilagodljivost je velika kako za onoga ko nosi tako i za bebu ili veće dete koje je u njoj u zavisnosti od željene aktivnosti.

Pravi se od različitih materijala, prednost prirodnih je zbog dobre ventilacije koja je važna da ne bi došlo do pregrejavanja bebe jer je njoj inače toplo od blizine vašeg tela. Takođe je važno da je tkanina čvrsta kako bi održavala pravilan položaj bebinih leđa, kičmeni stub mora da bude prav. Obavezno proveriti da li su prstenovi testirani na opterećenje da ne bi došlo do pucanja i povređivanja bebe. Kada su svi kriterijumi za bezbednost bebe zadovoljeni obratite pažnju na deo koji ide preko vašeg ramena, on ne sme da vas sputava pri pokretu ruke i treba da prati oblik ramena da vas ne bi bolela leđa pri nošenju bebe.

Zašto je ona bolje rešenje od kengur nosiljke?

Sling marama

Prednosti Sling Marame u odnosu na druge vrste nosiljki sigurno postoje, položaj bebe je prirodniji, beba je mnogo bliše uz vas, možete da je dojite dok je u njoj, ona sama je izuzetno lagana, može da se spakuje i ne zauzima puno prostora, leđa vas ne bole jer ne morate da joj se prilagođavate.

Ukoliko ste pristalica prirodnog i spontanog odgajanja bebe sigurno ćete biti veliki zagovornik Sling Marame. Za neke roditelje ona deluje nebezbedno, oni i njihova beba nemaju potrebu za čestim nošenjem, ne osećaju se dobro u tom položaju. I za jedne i za druge važno je da znaju da ni preterano nošenje nije dobro za bebu jer su njoj potrebni i drugi položaju koji joj omogućavaju raznovrsna iskustva.

Sling marama omogućava bebi da bude aktivna dok je nosite

Sling marama

Još u prva tri meseca bebu ne treba da podižete pasivno, već je dovodite u odgovarajući položaj, obazrivo dok ne uspostavi kontrolu glave. Nošenje treba za bebu da bude aktivno, da ona učestvuje u njemu.

Od 3 do 6 meseca beba se okreće prema izvoru zvuka, reaguje na lica osmehom, ruke je dovela do središnje linije i delimično je odvojena od tela majke pri nošenju, razvija se vizuelna, prostorna percepcija i socijalni kontakti, pa joj je potrebna stimulacija za ove aktivnosti.

U periodu od 6 do 9 meseca beba dobro održava uspravan položaj u naručju, tako da majka može da je nosi i na boku. Iako je trup dosta stabilan beba se još uvek pridržava za majku.

Od 9 do 12 meseca beba je izuzetno aktivna u naručju, menja položaje, nema strah, oseća se sigurno, zauzima sedeći položaj i priprema se za stajanje. Korišćenje nosiljki treba da bude dozirano, onoliko koliko je potrebno da se beba transportuje, svo ostalo vreme treba da bude u položajima koji stimulišu njen motorni razvoj i omogućavaju maksimalnu aktivnost.