Aromaterapija

Aromaterapija

Aromaterapija je primena čistih eteričnih ulja za poboljšanje zdravstvenog stanja i kvaliteta života. Efekti prirodnih biljnih ulja otkriveni su još pre 6000 godina, prvi zapisi o tome nađeni su u egipatskim hramovima, i od tada se koriste u lečenju i kozmetici. Načini primene su mnogobrojni, od lokalnih i opštih kupki u kućnim uslovima, aroma lampi i mirišljavih sveća, inhalacija, do aromamasaža individualno odabranim uljima prema osobi i problemu na koji želimo da utičemo, a sve sa ciljem da se klijent opusti kako fizički tako i psihički.

Aromaterapija je potpuno prirodan metod ublažavanja i otklanjanja različitih tegoba. Eteričnim uljima se pojačava delovanje masaže, akupresure i bioenergije. Neophodno je da budu visoko kvalitetna, čista biljna bez hemijskih dodataka (na papiru ne ostavljaju mastan trag, veoma su isparljiva, uglavnom su lakša od vode) jer veoma brzo prodiru u krvotok i dalje se prenose po čitavom organizmu (prirodno ulje je aktivnije od sintetički proizvedenog i izaziva manje nepovoljnih reakcija). Ovo je jako važno jer svestranost njihovog delovanja na organizam izdvaja aromaterapiju i eterična ulja koja se koriste od nekih drugih metoda.

Delovanjem na poremećene aktivnosti (eterična ulja imaju antibakterijska, antimikrobska i antivirusna svojstva, napadaju klice, ali ne oštećuju tkiva) uspostavlja se ravnoteža u funkcioisanju organa. Svako ulje ima višestruko dejstvo, otuda velika efikasnost aromaterapije, ni jedno ne utiče samo na jednu bolest ili tegobu. Lavanda je antiseptik ali istovremeno ublažava umor i depresiju, poboljšava raspoloženje (miris eteričnih ulja može da utiče na stanje uma putem mirisnog trakta, sićušni molekuli mirisa deluju na centralni nervni sistem izazivajući psihičko-psihološku reakciju), pomaže kod glavobolje i migrene. Ulje tamjana povećava krvni pritisak, ali u isto vreme deluje umirujuće, smiruje kašalj i pomaže kod astme.

U aromaterapiji ulja se dovode u organizam na dva načina, disajnim putevima (inhalacija) i kroz kožu (kupke, masaža, nega lica i tela, lokalno utrljavanje, komprese). Eterična ulja prodiru izuzetno brzo kroz kožu, najpre u masne delove kože a zatim kroz ostale slojeve i tako dopiru u krvotok, apsorbuju se za 20 do 70 minuta. Masaža je najdelotvorniji postupak u aromaterapiji i najbrže donosi rezultate, kontakt eteričnog ulja sa nervnim završecima u koži trenutno dovodi do opuštanja.U aromaterapiji ulja se dovode u organizam na dva načina, disajnim putevima (inhalacija) i kroz kožu (kupke, masaža, nega lica i tela, lokalno utrljavanje, komprese). Eterična ulja prodiru izuzetno brzo kroz kožu, najpre u masne delove kože a zatim kroz ostale slojeve i tako dopiru u krvotok, apsorbuju se za 20 do 70 minuta. Masaža je najdelotvorniji postupak u aromaterapiji i najbrže donosi rezultate, kontakt eteričnog ulja sa nervnim završecima u koži trenutno dovodi do opuštanja.

Aromaterapijom delujemo na:
  • umor, iscrpljenost i depresiju,
  • fizičke bolove, glavobolju, na brže zarastanje rana,
  • ublažavanje problema sa varenjem i mučninu,
  • na probleme izazvane hormonskim promenama (PMS),
  • izlučivanje toksina iz organizma putem znojenja,
  • jačanje imunog sistema i regeneraciju,
  • rezbijanje masnih naslaga i povećanje tonusa kože,
  • na stres, relaksaciju i koncentraciju.

Eterična ulja utiču na jačanje imuniteta i održavanje zdravlja kako kod zdravih osoba koje žele da spreče pojavu gripa i raznih infekcija tako i kod onih koji su oboleli kako bi se što pre osećali dobro.

Negativni efekti proističu uglavnom zbog primene ulja lošeg kvaliteta, ne treba koristiti vodenasta ulja, ako su promenila boju, ako imaju neprijatan miris ili ih primenjuje nestručna osoba. Upotreba u prekomernim dozama žalfije i ruzmarina može da izazove epileptičan napad, majoran može da ima narkotičan efekat, nana može da izazove vrtoglavicu. Prekomerna ili dugotrajna upotreba može da dovede do toksičnih reakcija i zato uvek treba konsultovati stručnog aromaterapeuta kao i pri kupovini jer izbor ulja za terapeutsku upotrebu za neopreznog i neiskusnog kupca može biti rizičan.