Priprema za zimske sportove

Zimski sportovi

Za izlazak na sneg i bavljenje zimskim sportovima, skijanjem, klizanjem i sankanjem potrebna je sportska oprema, adekvatna odeća i obuća ali i dobra kondicija. Deca koja se aktivno bave nekim sportom mogu bez posebnih priprema da stanu na skije ili obuju klizaljke i prepuste se uživanju, ostali bi trebalo da se bar nekoliko nedelja pripremaju vežbajući na suvom da ne bi dobili upalu mišića ili se povredili na snegu i ledu.

Da bi bezbedno skijali i klizali potrebna je dobra koordinacija ruku i nogu kako bi se sve vreme održavala ravnoteža tela. Takođe je važno da mišići budu jaki jer pored spuštanja niz padinu potrebno je i dobro penjanje uzbrdo, okretanje i padanje. Ko je bar jednom u životu stao na skije ili sa klizaljkama na led sigurno se seća da su ga kasnije boleli svi mišići. Ovo su sportovi koji angažuju čitavo telo. Zato i program vežbi kojim se treba pripremiti uključuje različite vežbe a ne samo one koje simuliraju pokrete koji se izvode na snegu i ledu.

U programu pripreme najzastupljenije su vežbe kojima se istežu i jačaju mišići nogu, ruku i leđa ali i za održavanje ravnoteže, kao i za dobru koordinaciju.

Zimski sportovi

1. Iz stojećeg položaja naizmenično se savijaju kolena, svako po 10 puta.

Zimski sportovi

2. Sa leđima oslonjenim o zid spuštamo se u polučučanj i ostajemo što duže u ovom položaju 3-5 puta.

Zimski sportovi

3. Skakutanje na jednoj nozi, pa na drugoj 2-3 minuta.

Zimski sportovi

4. Preskakanje štapa obema nogama cik-cak.

Zimski sportovi

5. Savije se jedna noga u kolenu držeći stopalo jednom rukama pozadi a drugom se pridržavati za zid kako bi se što više istegli mišići natkolenice po 5 puta svaka noga.

Zimski sportovi

6. Dok je jedna noga stopalom oslonjena o stolicu, karlicu guramo u napred ne odižući petu sa poda na drugoj nozi, po 5 puta svaka noga.

Zimski sportovi

7. Stavimo nogu sa opruženim kolenom na stolicu i savijamo se grudima prema njoj 5 puta pa to isto drugom nogom.

Zimski sportovi

8. Sklekovi 10 puta.

Zimski sportovi

9. Iz ležećeg položaja na stomaku podižemo istovremeno ruke i noge 10 puta.

Zimski sportovi

10. Iz ležećeg položaja na leđima podižemo se u polusedeći položaj 10 puta.