Vežbe u kući

Vežbe u kući

Opasnost vreba iz vode!

Nedostatak fizičke aktivnosti tokom zime za većinu dece znači nekoliko kilograma viška i slabu kondiciju na proleće. Ako se ne bave nekim sportom pa nemaju redovne treninge i napolju nema snega, verovatno će najveći deo slobodnog vremena provesti ispred televizora ili za kompjuterom.

Mlađa deca ne bi trebalo da budu fizički neaktivna duže od jednog sata osim ako ne spavaju, a deca školskog uzrasta ne duže od dva sata.

Vežbe u kući

Ko će pre da završi crtež!

Skučeni prostori u stanovima ili kućama ne pružaju mnogo mogućnosti za vežbanje. Idealno bi bilo da deca imaju u svojoj sobi sportski kutak sa jednom strunjačom i švedskim lestvama kako bi u svakom trenutku kada požele mogla da se penju, skaču, prevrću se.

Deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta treba pomoći u organizovanju vremena koje provode u kući. U skladu sa uzrastom sva deca mogu da učestvuju u redovnim kućnim poslovima. Neke aktivnosti kao što je hodanje stepenicama umesto vožnje liftom treba da postanu rutinske

Dobro je da postoji i redovna fizička aktivnost, po nekim preporukama to je sat i po za malu decu, od toga 30 minuta planirane i 60 minuta spontane igre.

Vežbe u kući

Čija kula će biti veća?

Deca predškolskog uzrasta trebalo bi da vežbaju 60 minuta i da se isto toliko slobodno igraju, a deca školskog uzrasta bi trebalo da budu fizički aktivna više od 1 sata sa po 15 minuta aktivnosti između ostalih obaveza.

Da deca ne bi bila neaktivna dobro je ograničiti im vreme koje provode sedeći ispred TV-a i kompjutera. Čak i kada nema odgovarajućih rekvizita uz malo mašte i postojeće dečje igračke mogu da se osmisle korisne vežbe kojima će deca ispuniti vreme a krajnji rezultat će biti njihova bolja spretnost, koordinacija, preciznost, jači mišići.