Krilate lopatice

Krilate lopatice

Da dete ima neki deformitet roditelji najčešće uoče leti, kada je mališan razgolićen, a neretko se desi i da se problem otkrije tek na sistematskom pregledu pred upis u školu.

Krilate lopatice (scapulae allatae) su zapravo lopatice odvojene od grudnog koša, naročito njihovih donjih uglova, pa podsećaju na krila, odakle je ovaj deformitet i dobio naziv. Javljaju se kao posledica slabosti mišića leđa i ramenog pojasa, čija je funkcija da drže lopaticu priljubljenu uz grudni koš. Može da bude jednostran ili obostran - što je mnogo češće. Za posledicu ima smanjenu funkciju ramenog pojasa i pomoćne disajne muskulature, koja se angažuje pri povećanom naporu.

Kako ih prepoznati?

Problem je uglavnom prisutan kod mršave dece, ali i normalno uhranjena ili gojazna deca mogu da imaju ovaj deformitet, kao posledicu nejednake snage mišića koji drže lopatice. Ako je jedan mišić dosta snažniji u odnosu na drugi, on će svojom snagom da povuče jedan kraj lopatice i tako dovede do deformiteta. Kod mršave dece je problem očigledniji jer su lopatice kao krila zakačena za leđa, dok kod ostalih mališana treba pažljivo pogledati da bi se on uočio. Ako dete ima skoliozu (krivljenje kičme u stranu), a uz to i krilate lopatice - pored toga što su odvojene od grudnog koša, jedna će biti upadljivo niža u odnosu na drugu. Roditelji često baš zbog te nejednake visine lopatica vode dete kod lekara, kada se utvrđuje da ima skoliozu.

Mogu li se “ispraviti”?

Ukoliko dete ima krilate lopatice najbolje rešejne su ciljane vežbe za jačanje leđnih i mišića ramenog pojasa. Uz to treba korigovati i loše držanje - vežbama istezanja skraćene muskulature i jačanja oslabljene. Idealno je kombinovati ove vežbe na suvom sa vežbama u vodi ili plivanjem. Nekada se savetuje i nošenje ortopedskih pojaseva, ali to je u situacijama kada je deformitet udružen sa kifozom (krivljenje kičme), jer pojas direktno ne utiče na korigovanje krilatih lopatica. Kod težih oblika deformiteta, kada vežbe ne daju odgovarajuće rezultate, radi se operativni zahvat - u kome se lopatice fiksiraju za rebra, što omogućava normalno funkcionisanje ruku. I nakon operacije neophodno je da se rade vežbe, kako bi se obezbedila puna funkcija ramenog pojasa i ruku.

Da bi se sprečila progresija deformiteta i na vreme započelo sa lečenjem, važno je da sva deca - bez obzira da li se bave sportom ili ne, budu redovno praćena kroz sistematske preglede. Ako postoje određene nepravilnosti, od značaja je da tokom razvoja budu uključena u ciljane programe vežbanja.