Prerano postavljanje u sedeći položaj

Prerano sedenje

Jedno od najčešćih pitanja roditelja kada beba napuni šest meseci je da li tada može da sedi. U ovom uzrastu ni jedna beba ne može samostalno da zauzme sedeći položaj što znači da ne treba da sedi.

Komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu kukova sa šest meseci, sve je u redu beba može da sedi, roditelji protumače da dete treba da stave u sedeći položaj. Kukovi su u redu, što je dobro ali to nije jedini preduslov za sedenje.

NIKAKO NE STAVLJAJTE BEBU DA SEDI SA ŠEST MESECI!

Zašto je važno ne postavljati bebu u sedeći položaj?

Ako pažljivo posmatramo i analiziramo položaj na leđima koji zauzima beba stara četiri, pet meseci videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete kao i šakama ispred tela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako posmatramo ovaj položaj zarotiran za 90 stepeni videćemo da beba u stvari sedi.

Podizanjem nogu ispred tela isteže slabinski deo kičme i tako intezivno jača trbušne mišiće. Kičmeni stub u ovoj fazi još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj.

Kada biste stavili bebu sada da sedi, pod uticajem težine gornjeg dela tela i zemljine teže došlo bi do sabijanja slabinskog dela kičmenog stuba smanjenjem međupršljenskih prostora. Ove štetne posledice se ni na koji način više ne mogu otkloniti što bi u dečijem uzrastu dovelo do deformiteta kičmenog stuba a u odraslom dobu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato bebi treba dozvoliti da neometano podizanjem nogu jača sve one mišiće koji su potrebni za sedenje a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub.

NE STAVLJAJTE JOŠ VAŠU BEBU DA SEDI!

Osmi i deveti mesec

Prerano sedenje

U osmom mesecu beba se često okreće na oba boka i dok se oslanja na lakat jedne ruke drugom se igra. U ovom položaju uvežbava ravnotežu i polako se priprema za sedenje.

Tek krajem devetog meseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sedeći sa osloncem na šaku što je pripremna faza za uspravan sedeći položaj. Iz kosog sedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava i da puzi oslanjajući se na otvorene šake.

JOŠ UVEK NEMOJTE STAVLJATI BEBU DA SEDI!

Dvanaesti mesec

Sa dvanaest meseci većina beba je u stanju da preko bočnog i kosog sedećeg dođe u stabilan sedeći položaj na podu. Ovo podrazumeva da je u pravi sedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći.

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi.

SADA JE PRAVO VREME DA OSTAVITE VAŠU BEBU DA NESMETANO SEDI!

Posledice preranog postavljanja bebe u sedeći položaj

Prerano sedenje

Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod neurološki zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju. U sedećem položaju ne mogu da se treniraju leđni mišići, to beba radi na stomaku, trbušni koji se uvežbavaju na leđima, niti bočni koje beba jača kada je na boku.

Ako bebu koja ne može sama da sedi poduprete jastucima i date joj igračke ona neće moći da se njima igra jer je i najmanji pokret izvodi iz ravnoteže koju mora da povrati za šta su joj potrebne ruke. Da biste ovu situaciju razumeli zamislite da sedite na velikoj lopti i pokušavate da dohvatite nešto. U bilo kom pravcu da krenete telom lopta će vam izmicati, moraćete da angažujete veliki broj mišića da ne bi ste pali sa lopte.

Od kraja četvrtog meseca beba počinje po prvi put voljno da hvata igračku, u petom da je premešta iz šake u šaku, između šestog i sedmog da hvata igračku preko sredine tela. Ukoliko bi ste je u ovom periodu kada intezivno razvija funkcije ruke i šake stavljali da sedi, značajno bi ste ometali njen normalan psiho-motorni razvoj.

Razvoj govora bi takođe bio ugrožen jer je on u direktnoj vezi sa funkcijom šake odnosno zavisi od fine motorike koja započinje sa razvojem krajem osmog meseca u ležećem položaju hvatom na gore i uzimanjem sitnih predmeta.

Pasivno sedenje predstavlja veliki rizik za decu sa smetnjama u motornom razvoju jer se njihovi problemi pojačavaju u vertikalnom položaju tako da treba dobro proceniti kolika je dobrobit a kolika šteta ako dete sedi.

Ležaljke, ljuljaške i slična pomagala svojim kosim položajem dovode dete u sedeći položaj. Anatomski oblik onemogućava prenošenje težine prema glavi pa dolazi do opterećenja kičmenog stuba što može da ima posledice. U ljuljaškama su noge opružene što je posebno štetno u prvim mesecima života.

Povedite računa!

Prerano sedenje

Nepoznavanje normalnog motornog razvoja dovodi mnoge roditelje u zabludu pa problem koji dete ima u vidu povišenog tonusa kada se, na primer, u prvim mesecima iz ležećeg položaja na leđima diže napred, tumače naprednim sazrevanjem i dovode dete u sedeći položaj, što može da ima ozbiljne posledice na motorni razvoj koje se kasnije ne mogu popraviti.

Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečijem fizijatru. Takođe ako uglavnom drži opružene noge, retko ih savija i podiže konsultujte se sa lekarom.

Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se pripremi sama za sedenje.