Lordoza

Lordoza

Komentar lekara fizijatra: Vaše dete ima ravna stopala i loše držanje, čula je većina roditelja na obaveznom pregledu za upis u školu.

Lordozu ili lordotično loše držanje možemo prepoznati po jako naglašenoj lumbalnoj krivini (krsta) kičme put napred i opuštenim trbušnim mišićima. Ovaj deformitet kičmenog stuba često srećemo kod gojazne dece, ali nije retkost ni kod mršave gde imamo neočekivano veliki stomak, što je u stvari opuštena trbušna muskulatura.

Ako se ne radi o već formiranim deformitetima koji bi zahtevali ortopedski tretman, fizijatar će preporučiti korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, pre svega plivanjem i korigovanje loših navika u držanju...

Saznajte više o najčešćim deformitetima dece predškolskog uzrasta....

Vežbe za korekciju lordotičnog lošeg držanja

Vežbe opisane u tekstu ispod predstavljaju deo programa za korekciju lordotičnog lošeg držanja koji se sprovodi u “Centru za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju”. Potpun program se sastoji iz 58 vežbi gde se svaka vežba izvodi sa po 10 ponavljanja. Uz opis svake vežbe, ovde je priložena i fotografija koja prikazuje pravilno izvođenje vežbe..

Vežbe - lordoza

1. Početni položaj: na leđima sa savijenim kolenima. Podići glavu i ramena uz kratko zadržavanje i vratiti nazad.

Vežbe - lordoza

2. Iz početnog položaja opružamo jednu nogu u vis i istovremeno podignemo suprotnu ruku. Vežbu raditi naizmenično.

Vežbe - lordoza

3. Sa rukama iza glave pokušavamo laktom da dodirnemo suprotno koleno, naizmenično.

Vežbe - lordoza

4. Početni položaj: sedeći sa opruženim kolenima, pravim leđima i ramenima, sa osloncem na šakama i prstima okrenutim u nazad. Naizmenično podizanje nogu sa opruženim kolenima.

Vežbe - lordoza

5. Početni položaj: na ripstolu sa nogama u vazduhu (ako je dete dovoljno utrenirano da može da se održi) ili sa nogama na podlozi (ako to nije u stanju). Istovremeno podižemo i savijamo noge u kolenima.