Letnja obuća

Letnja obuća

Dolazak leta donosi vrućine koje većina teško podnosi, naročito u gradovima gde je temperatura za nekoliko stepeni viša zbog velikog broja automobila koji dodatno zagrevaju vazduh. Trudnice posebno teško podnose toplotu jer zbog specifičnog uticaja hormona imaju osećaj da im je stalno toplo. Jedan od problema koji nosi trudnoća je i oticanje nogu, naročito leti. Kako onda odabrati obuću za vrele letnje dane?

Najpre treba izbegavati tanke i visoke štikle koje mogu da dovedu do gubitka ravnoteže ili nezgodnog pada što može ozbiljno da ugrozi trudnoću. Promena položaja tela zbog rasta stomaka i povećana površina oslonca (trudnice hodaju sa nešto razmaknutim stopalima kako bi obezbedile bočnu ravnotežu), zahtevaju i bezbednu obuću.

To ne znači da ako ste do trudnoće nosile štikle sada treba da ih zamenite potpuno ravnom obućom jer se njom naglašava lumbalna lordoza (krivina kičme u krstima), pa u poodmakloj trudnoći hodajući u ravnom imate utisak da će te pasti na leđa. To je zbog pomerenog težišta što dodatno angažuje mišiće zadužene za balans pa se lagana šetnja pretvara u naporan fizički rad. Obuća sa nešto širom štiklom, 3 do 5 santimetara bi svakako bila optimalna.

Usporena cirkulacija

Usporena cirkulacija je još jedan problem koji prati trudnoću tako da treba izbegavati obuću koja može dodatno da je uspori, pored previsokih štikli to je tesna obuća, kaiševi na sandalama koji se urezuju, obuća od veštačkih materijala koja ne dozvoljava koži da diše.

Bolovi u nogama

Letnja obuća

Bolovi u nogama pri hodu se javljaju kod osoba sa ravnim stopalima i spuštenim svodovima pa se svim ženama koje ih imaju, preporučuje nošenje ortopedskih uložaka u trudnoći. Čak i osobama koje nemaju ove deformitete stopala prepruka je da preventivno nose uloške jer zbog povećane telesne težine svodovi mogu da se spuste kao i zbog razmekšavanja zglobova pod uticajem hormona relaksina koji se u trudnoći luči kako bi razmekšao karlične zglobove i tako obezbedio prolazak bebe kroz karlični kanal. Posledica ovog je za broj veća obuća ne samo u trudnoći već i nakon porođaja.

Kako je za nošenje ortopedskih uložaka neophodna obuća za zatvorenom petom, tokom leta najbolje rešenje su papuče i sandale koje imaju donji deo anatomski oblikovan. Ponuda ovakve obuće je velika, od sportskih varijanti do onih klasičnih pa čak i nešto elegantnijih tako da svako može sebi naći odgovarajuće. Jedino treba voditi računa da budu od prirodnih materijala posebno deo koji je u kontaktu sa tabanima da bi upijao znoj i da ne bi došlo do alergijske reakcije.

Stopala su veoma osetljiva

Na stopalima se nalazi veliki broj znojnih žlezda tako da preko njih može da dođe do apsorpcije štetnih materija iz obuće (lepak, boje, preparati kojima se štavi koža), koje mogu negativno da utiču na vaše zdravlje a posredno i na zdravlje vaše bebe, pa nikako ne treba kupovati obuću bez deklaracije nepoznatog porekla.

Na stopalima se takođe nalaze nervni završeci svih organa preko kojih je moguće posebnom tehnikom masaže (refleksoterapijom) uticati na njihov rad i koja se u trudnoći ne preporučuje jer može da dovede do neželjenih efekata. Ovaj podatak dovoljno govori o osetljivosti stopala i mogućem uticaju na čitav organizam što znači da sa posebnom pažnjom, posebno u trudnoći treba birati obuću.

Papuče

Letnja obuća

Papuče su tokom leta svakako najčešći izbor jer se lako obuvaju, ne morate da se savijate što ni malo nije lako sa velikim stomakom. U isto vreme one su i najnestabilnije jer peta lako može da sklizne preko ivice pa nisu najbezbednije.

Klompe ili papuče koje su napred zatvorene sa anatomskim oblikom koji podržava svodove može da bude dobar izbor, posebno ako imaju kaiš koji ih pretvara u sandale tako da ga možete koristit kada dugo hodate ili je teren neravan. One se prave od prirodnih materijala, kože i drveta koji obezbeđuju da se stopala normalno znoje i da koža diše.

Medicinska anatomska obuća

Medicinska anatomska obuća od nedavno može da se kupi i kod nas. Preporučena je od strane ortopeda i fizioterapeuta jer je udobna i sigurna, prsti i peta su zaštićeni a materijali od kojih je izrađena su antimikrobni (sprečavaju pojavu bakterija i gljivica) i nastanak neugodnih mirisa. Kako su se u prodavnicama vrlo brzo pojavile kopije ove obuće koja se ne razlikuje po izgledu ali po kvalitetu i ceni da, obavezno pri kupovini potražite međunarodne sertifikate o ergonomičnosti.