Letnji kamp korektivne gimnastike 2007.

Letnji kamp

Kako da deca provedu letnji raspust a da im već posle nekoliko dana ne bude dosadno, velika je briga mnogih roditelja kada se završi školska godina. Deca treba da se odmore od svakodnevnih obaveza koje imaju dok idu u školu, da budu što više fizički aktivna, po mogućstvu da na neko vreme promene sredinu, naprave nova poznanstva kako bi u septembru odmorna i osvežena spremno započela novu školsku godinu.

Iako kada kažemo raspust najčešće mislimo na neobavezan odmor, dobro je da on bude aktivan, dobro organizovan kako bi se deca odmorila i osvežila ali ne sedeći ispred televizora ili za kompjuterom. Jedna od mogućnosti je odlazak u neki od organizovanih letnjih kampova.

Centar za korektivnu gimnastiku iz Beograda i Klub korektivne gimnastike Korak iz Subotice organizovali su Letnji kamp korektivne gimnastike ove godine u Prčnju u Boko-Kotorskom zalivu u Crnoj Gori.

Letnji kamp

Letnji kamp korektivne gimnastike od 19.06 do 30.06.2007. za grupu dece i nekolicinu roditelja vodili su profesor fizičke kulture Ljuba Stankić i viši fizioterapeuti Snežana Milanović i Jelena Dragosavac, stručnjaci za korektivnu gimnastiku za decu sa deformitetima grudnog koša, kičmenog stuba (kifoza i skolioza) i stopala. Program rada Kluba Korak i organizacije kampova akreditovani su od strane Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije i deponovani su u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Dan smo započinjali vežbama disanja i istezanja na obali mora u ranim jutarnjim časovima pre izlaska sunca kada su izuzetno povoljni klimatski uslovi koji posebno pogoduju deci sa respiratornim problemima. Deformiteti grudnog koša i kičmenog stuba dovode do smanjenog kapaciteta pluća što uzrokuje respiratorne infekcije koje posebno pogađaju decu koja su u kolektivima (vrtićima i školama).

Centar za korektivnu gimnastiku iz Beograda i Klub korektivne gimnastike Korak iz Subotice organizovali su Letnji kamp korektivne gimnastike ove godine u Prčnju u Boko-Kotorskom zalivu u Crnoj Gori.

Letnji kamp

Program smo nastavljali kupanjem u prepodnevnim i popodnevnim časovima i korektivnim vežbama koje su se izvodile na obali i u vodi. Plivanje je odlično za pluća, srce a za ovu decu pre svega za razgibavanje mišića celog tela. Kako u plivanju učestvuju svi mišići što je u vodi gde nema dejstva zemljine teže mnogo lakše nego na suvom, deca su spontano bez opterećenja postigla zavidnu kondiciju i ojačala mišiće. Nekolicina neplivača je savladala tehniku plivanja a ostali su je znatno unapredili, a svi zajedno su se sjajno zabavljali što se može videti na slajdovima koji će ih još dugo podsećati na ovo leto.

Slobodno vreme je bilo ispunjeno šetnjama i društvenim igrama. U nekim od igara su neočekivano učestvovali i "oni stariji" što govori da ovakav vid druženja zbližava decu različitog uzrasta što je jako važno za njihov emotivni i psihički razvoj. I zajednički obroci su uticali da većina jede bolje nego kod kuće. Neki su se po prvi put odvojili od roditelja što nije bilo jednostavno pa su u prvim danima često zvali kuću ali kako je vreme odmicalo pozivi su se proredili što govori o jačanju njihovog samopouzdanja. Kako je program kampa otvoren i za roditelje, oni su takođe učestvovali u svim aktivnostima, vežbanju, pivanju, šetnjama i zajedničkom izletu brodićem na obližnje ostrvo.

Deca uzrasta od 5 do 18 godina iz Subotice i Beograda provela su 10 predivnih dana na moru u druženju i zajedničkom vežbanju. Roditelji su takođe zadovoljnim aktivnim odmorom, tako da već polako razmišljamo o zimskom kampu.