Konstipacija (zatvor) u trudnoći

Konstipacija

Konstipacija ili zatvor je jedna od neprijatnih promena koje prate trudnoću. Kao i na pojavu drugih problema kao što su bolovi u zglobovima, nevoljno mokrenje, lučenje hormona u trudnoći koji cirkulišu po čitavom telu utiče i na pojavu zatvora. Oni dovode do opuštanja mišića koji drže creve što utiče na usporeno kretanje hrane kroz njih. Uvećana materica svojim pritiskom na creva usporava proces varenja što dovodi do zatvora. Uzimanje preparata gvožđa u trudnoći takođe može da dovede do pojave konstipacije.

Ukoliko ste imali ovaj problem i pre trudnoće verovatno imate proverene načine za otklanjanje zatvora, a ako ne, nemojte se miriti sa sudbinom, preduzmite nešto.

Konstipacija ili zatvor nije samo neprijatnost, svako duže zadržavanje hrane u crevima dovodi do prelaska toksina u krvotok što nepovoljno utiče na vaše zdravlje a posredno i na zdravlje vaše bebe. Takođe može da izazove pojavu hemoroida još jedne neprijatnosti tokom trudnoće.

Šta mogu preduzeti protiv konstipacije?

Prva mera predostrožnosti ili borbe sa zatvorom je hrana bogata vlaknima kao i povećan unos tečnosti pre svega vode. Sledeći korak koji će sprečiti pojavu ali i pomoći da se oslobodite tegoba jesu vežbe. Ako do sada niste vežbali, ne možete iz bilo kog razloga ne želite da vežbate pa ni zbog zatvora, i šetnja od pola sata brzim korakom je vežbanje. Daće rezultate ako to radite svakodnevno uz odgovarajuću ishranu.

Pozitivan uticaj vežbi u trudnoći je višestruk, pre svega bićete u dobroj kondiciji što nije bez značaja jer treba izneti trudnoću do kraja a onda i porođaj što se upoređuje sa teškim fizičkim radom. Vežbama se stimuliše rad srca koje je zbog povećane količine krvi dodatno opterećeno. Jačaju se mišići i učvršćuju zglobovi koji nose vašu i težinu bebe.

Koje vežbe bi trebalo da radim?

Konstipacija

Bez obzira za koji program vežbi se odlučite, da li ih radite u grupi u fitnes centru, na pripremi trudnica za porođaj ili sami kod kuće, obavezno radite vežbe za jačanje mišića karličnog dna, poznate još i kao Kegelove vežbe. One će vam pomoći u rešavanju problema konstipacije, a za njihovo jednostavno izvođenje vam nije potrebna stručna pomoć.

Za početak krenite sa vežbanjm u ležećem položaju na leđima sa savijenim kolenima i jastukom ispod glave i ramena. Skoncentrišite se na mišiće u zoni čmara i bešike i jako ih zategnite, držite tako 2-3 secunde i opustite, kasnije će te držati do 10 secundi. Kada dobro ovladate vežbom u ležećem, počnite sa vežbanjem i u sedećem a kasnije i u stojećem položaju.

Do četvrtog meseca možete da vežbate u ležećem položaju na leđima a kasnije se ne preporučuje zbog pritiska materice na velike krvne sudove. Ako vam izvođenje vežbe ne polazi za rukom ili niste sigurni da li stežete prave mišiće proverite dok ste na WC šolji, dok praznite bešiku prekinite mlaz urina na trenutak a zatim nastavite ali bez pomeranja nogu. Mišići kojima ste to uradili su mišići karličnog dna koje angažujete u Kegelovim vežbama.

Ponavljajte vežbu u toku dana više puta (25-50) i ubrzo će te osetiti znatnu razliku u snazi mišića. Kako se spolja ne vidi da vežbate, možete da je sprovodite u svim situacijama, dok sedite u prevozu, stojite i čekate u redu ili obavljate svakodnevne poslove.

Kako će mi ove vežbe pomoći?

Konstipacija

Jaki mišići karličnog dna imaju pozitivan uticaj na creva a samim tim i na normalizaciju prolaska hrane kroz njih što će vas osloboditi problema sa zatvorom tokom trudnoće.

Drugi takođe važan efekat Kegelovih vežbi će te osetiti tokom porođaja jer dobar tonus i elastičnost ovih mišića obezbeđuje pravilnu poziciju porođajnog kanala kroz koji treba da prođe beba tokom porođaja kao i unutrašnjih organa, materice, creva i bešike nakon porođaja. Zbog njihove slabosti može da dođe do zastoja u porođaju i njegovog dužeg trajanja kao i problema sa nevoljnim mokrenjem i zatvorom tokom trudnoće i nakon porođaja.

Čak i kada svi ovi problemi izostanu, posledice slabosti mišića karličnog dna mogu da se manifestuju nekoliko decenija kasnije u vidu prolapsa materice, njenog spuštanja prema vaginalnom otvoru što je jako neprijatno i često mora hiruški da se rešava.