Kako izabrati dobar jastuk za dete

Jastuk

O spavanju uglavnom ne razmišljamo dok smo zdravi i ujutru se budimo odmorni i naspavani. Stručnjaci kažu da san utiče na zdravlje koliko i ishrana, fizička aktivnost i genetika. Kako u snu provedemo trećinu života sigurno je važno da to bude u što boljim uslovima. Neispavanost ima višestruke posledice, budimo se umorni, mrzovoljni, nedovoljno spremni kako za umni tako i za fizički rad. Ako ovo stanje potraje postajemo podložni raznih infekcijama zbog oslabljenog imuniteta što vodi u razne hronične bolesti. Sve se ovo odnosi kako na odrasle tako i na decu koja inače u snu provode više vremena. Ne retko se dešava da se deca tokom noći bude bez razloga, da im je san isprekidan, ujutru ne mogu da ustanu iako su dugo spavala, mrzovoljna su tokom jutra, na prvim časovima u prepodnevnoj smeni nemaju koncentraciju ili se žale na glavobolju, bol u vratu ili leđima nakon spavanja.

Za dobar san pored udobnog dušeka važan je i dobar jastuk. Odabirom adekvatnog jastuka nekada se mnogi od nabrojanih problema mogu rešiti. Ne postoji idealan jastuk koji odgovara svima, zato treba znati kako odabrati pravi.

Materijali

Jastuk

Funkcija jastuka je da omogući opuštanje mišića gornjeg dela leđa i vrata tokom spavanja. Kako u snu često menjamo položaje, spavamo na boku, leđima i stomaku i pri tom smo "različitih dimenzija" (obim glave, širina ramena, veličina trupa), nije lako napraviti dobar jastuk. Do nedavno je za punjenje korišćeno perje, sunđer ili vuna. Iako su se relativno dobro prilagođavali obliku glave, nisu bili praktični za održavanje (ne mogu da se peru na visokim temperaturama,upijaju i zadržavaju vlagu) i postepeno se povlače iz upotrebe. Perje često izaziva alergije, posebno kod dece, pa je i ovo najčešći razlog što se više ne koristi.

Savremeni materijali kao što su poliesterska šupljikava silikonizirana vlakna svojim osobinama, tanja su od ljudske kose, šuplja po dužini sa silikoniziranom površinom omogućavaju da se vazduh u jastuku sabija i širi u zavisnosti od pritiska što omogućava vraćanje u prvobitni oblik. Jastuci ispunjeni ovim vlaknima imaju malu težinu i uvećan volumen za 20% i pri tom su rastresiti, elastični i prilagodljivi.

Položaj jastuka

Da bi smo dobro spavali kičmeni stub treba da ima horizontalan položaj sa prisutnim fiziološkim krivinama isto kao i u stojećem položaju. Kada ležimo na leđima sa jastukom ispod glave ne bi trebalo da vidimo svoje prste na nogama (ako ih vidimo jastuk je previsok). U položaju na boku glava treba da bude ravno u produžetku kičmenog stuba. Tokom ležanja mišići vrata i leđa treba da budu opušteni, svaka napetost govori da jastuk nije odgovarajući.

Bebe

Bebama do 9 meseci jastuk nije potreban, dovoljno je staviti pelenu ili praznu jastučnicu ispod glave. Kako mala deca imaju veliku glavu u odnosu na trup i širinu ramena, prvi jastuk koji se može koristiti do navršene druge godine, treba da bude tanak kako ne bi doveo do nepravilnog položaja kičmenog stuba. Ovo je jako važno jer se deca rađaju sa potpuno ravnom kičmom i fiziološke krivine se formiraju u ovom najranijem uzrastu. Površina jastuka treba da bude tolika da glava ne sklizne kada se dete okrene na jednu i drugu stranu.

Deca

Jastuk

U periodu između druge i pete godine deca intezivno rastu i tada se može koristiti nešto malo deblji jastuk. Kako je ovo krajnje individualno svaki roditelj će proceniti koji je to trenutak da se jastuk promeni prema položaju glave i trupa koje dete zauzima tokom spavanja.

Neka deca ne mogu da spavaju na jastuku, jednostavno im smeta, njih svakako ne treba prisiljavati da ga koriste.

Do 5 godine deca rastu srazmerno "kako u visinu tako i u širinu", a od pete do puberteta rastu samo u visinu, pa je ovo treći period za promenu jastuka. Kako je ovo uzrast kada deca polaze u školu, pa su sve više mentalno aktivna jako je važno da njihov san bude što zdraviji.

Preporučujemo Corona jastuke

Pored ergonomskog oblika, kvalitet Corona jastuka je i u minimalnom zadržavanju vlage od 0,4% pa je njihovo održavanje veoma lako (pranjem ručno ili mašinski na 60-90 stepeni). U ovim vlaknima grinje ne mogu da opstanu pa se preporučuje kako zdravim, tako i osobama sklonim alergijama.