Vožnja bicikla u trudnoći

Vožnja bicikla u trudnoći

Ako je vožnja bicikla bila vaš omiljeni vid rekreacije pre trudnoće, a sada ste u prvom trimestru, nema razloga da ne uživate u tome. Vožnja bicikla je izuzetno zdrava fizička aktivnost, pa se preporučuje i u trudnoći, naravno - uz dozvolu lekara. Lagana vožnja troši kalorije, zateže mišiće nogu i povećava pokretljivost zglobova, oslobađa od stresa i povoljno utiče na sve funkcije u organizmu.

Preventiva za proširene vene

Ne brinite ukoliko ste u prvim mesecima trudnoće dobili koji kilogram više. S obzirom da bicikl nosi težinu tela, ovo će za vas da bude pogodniji vid rekreacije nego trčanje. Takođe, vožnja deluje preventivno kada su u pitanju proširene vene, kao i kod već postojećih promena na krvnim sudovima. Proširene vene su, inače, česta pojava u trudnoći, a u letnjim mesecima su tegobe izraženije. Pola sata do sat lagane vožnje će mnogo da koristi i vama i vašoj bebi. Posebno što ste na otvorenom, na svežem vazduhu.

Zagrevanje pre vožnje

S obzirom da tokom duže vožnje mogu da se jave bolovi u leđima (zbog nepravilnog položaja), povedite računa o tome. Najbolje je da pre vožnje dobro zagrejete mišiće (vežbama istezanja) i tako sprečite pojavu bolova i grčeva. U slučaju da duže vremena vozite bicikl, poželjno je da ponovite vežbe, kako biste opustili mišiće nakon dugotrajnog napora.

Kućni bicikl

Ako se ne osećate dovoljno bezbedno na ulici zbog saobraćaja, ili se plašite pada i povređivanja, a ne želite da se lišite svoje omiljene rekreacije, rešenje je sobni bicikl, ali uz određena ograničenja. To se, pre svega, odnosi na dodatno opterećenje - koje nije dozvoljeno kada ste u drugom stanju. Svako opterećenje je aerobna aktivnost koja zahteva povećanu količinu kiseonika za mišićni rad, što bi direktno ugrozilo bebu, odnosno srčane tonove. Vožnja sa opterećenjem dovodi do povećanog sagorevanja kalorija - što takođe nije dozvoljeno u trudnoći, kao ni težak fizički rad, koji bi ugrozio razvoj bebe.

Znači, možete da vozite sobni bicikl, laganim tempom, koji neće da dovede do ubrzanja vašeg pulsa i povećanja pritiska. Da biste održavali kondiciju, dovoljno je da vožnja bude jednom dnevno, kao i da traje dovoljno dugo da osetite lagani zamor - tempom koji vam omogućava da normalno razgovarate dok vozite. Sve navedene preporuke - vezane za vežbe, kao i za uzimanje tečnosti i hrane, važe i za sobnu varijantu vožnje bicikla.

Vožnja bicikla u trudnoći

Važni saveti

  • Iako je vožnja bicikla izuzetno zdrava fizička aktivnost i preporučuje se i u trudnoći, neophodno je da imate dozvolu svog lekara.
  • Obavezno pijte dovoljno tečnosti pre, tokom i nakon vožnje, da ne bi došlo do dehidracije.
  • Neophodan je i lagan obrok posle vožnje, kako biste nadoknadili izgubljene kalorije.
  • Bicikl možete da vozite sve dok veličina stomaka ne počne da vam narušava ravnotežu.
  • Obavezno prestanite sa vožnjom ako se jave bolovi u stomaku, krstima ili drugom delu tela, ako osetite neuobičajeno ubrzan rad srca, mučninu, ukoliko ostanete bez daha i sl. U slučaju da nakon kraćeg odmora ovi simptomi ne nestanu, obavezno se javite svom lekaru, ili idite u najbližu zdravstvenu ustanovu.