Pravi trenutak za polazak u porodilište

Odlazak u porodilište

Sigurno ste tokom svoje trudnoće čuli bar jednu priču o ženi koja se porodila van porodilišta, kod kuće u kadi, u kolima na putu za bolnicu, u liftu ili na nekom drugom mestu, pa je sasvim razumljivo ako se plašite da se to ne dogodi i vama. Ovakve situacije su jako retke i događaju se uglavnom kod prevremenih porođaja ili u nekom vanrednim okolnostima.

U normalnoj trudnoći kada se zna očekivani termin porođaja minimalne su šanse da ne se ne prepoznaju znaci koji ukazuju da je porođaj počeo. Prvorotke iz straha da ne zakasne i da što pre budu pod nadzorom lekara, uglavnom u bolnicu odlaze mnogo ranije. Prevremenom odlasku doprinose i ukućani koji nastoje da trudnicu što pre smeste na sigurno, da se ne bi dogodilo da moraju da učestvuju u porođaju, pa je nepotrebno požuruju.

Šta pokreće mehanizam porođaja i dalje je tajna pored svih saznanja koje savremena medicina ima. Smatra se da je rezultat pojave kontrakcija kombinacija uticaja od strane ploda, posteljice i organizma žene. Kako ne znamo šta ga pokreće, ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kada će to biti. Mediji u savremenom društvu doprinose pogrešnoj predstavi o porođaju jer se on zbog dramatizacije često predstavlja kao situacija koju je teško preživeti ili se nasuprot tome idealizuje.

Prave i lažne kontrakcije

Brakston-Hiksove kontrakcije, koje zovemo i pripremne jer pripremaju matericu za porođaj u devetom mesecu mogu da budu bolne pa ih je teže razlikovati od pravih. Ako se javljaju učestalo većina žena se ne dvoumi mnogo i odlazi u bolnicu. Kako to nisu dovoljno efikasne kontrakcije za porođaj iako mogu da utiču na skraćenje i ravnanje grlića, nakon pregleda lekara i slušanja tonova bebe, žena se vraća kući.

Pripremne kontrakcije će se intezivirati ako u poslednjim nedeljama trudnoće dugo šetate ili nešto fizički radite bez pauze. Odmor i promena položaja, najbolje da sednete ili legnete, sigurno će ih zaustaviti. Ukoliko kontrakcije prestanu nakon odmora možete da nastavite sa uobičajenim aktivnostima, ali ako i dalje osećate jake bolove u stomaku, krstima ili karlici, ako se pojavi vaginalno krvarenje, obavezno odmah odite kod lekara iako niste u terminu, možda se radi o prevremenom porođaju.

Tuširanje vrućom vodom ili dug boravak u kadi takođe mogu da izazovu jače kontrakcije, zato se preporučuje kraće tuširanje mlakom vodom.

Kontrakcije su lažne ako:

 • nisu ritmične i ne pojačavaju se
 • smanje se ako promenite položaj ili prošetate
 • javljaju se u dužim vremenskim intervalima

Kontrakcije su prave porođajne ako su:

 • vremenom jače, češće (na 5-10min)
 • duže, traju i do jednog minuta
 • osećate isti intezitet iako ste promenili položaj ili se odmarate
 • dok su prisutne ne možete normalno da razgovarate
 • započinju u gornjem delu stomaka ili krstima i taj osećaj se prenosi napred

Šta nakon prepoznavanja pravih kontrakcija?

Odlazak u porodilište

Kada prepoznate prave kontrakcije polako se spremate i krećete u bolnicu, bez žurbe, vodenjak je ceo a sa celim vodenjakom ne možete da se porodite van porodilišta. Do spontanog prskanja vodenjaka će doći kasnije ili će ga lekar prokinuti na porođajnom stolu.

Sa pojavom kontrakcija dolazi do promena na grliću materica koji se razmekšava što može da bude praćeno vaginalnim iscedkom, odnosno ispadanjem krvavo-sluzavog čepa koji je zatvarao grlić. Kod prvorotki ovaj čep može da ispadne i dan-dva ranije, a kod drugorotki neposredno pred porođaj.

Prskanje vodenjaka

Iz nekih nedovoljno poznatih razloga nekada porođajne kontrakcije izostanu, porođaj može da započne i prskanjem vodenjaka. Da je vodenjak prsao znaćete po tome što nakon pražnjanja bešike i dalje nešto curi. To može da bude, pola litra, litar, litar ipo plodove vode.

Stavite uložak jer će i dalje po malo da curi i lezite u krevet kako bi se beba polako spustila da ne dođe do propadanja pupčanika ili zauzimanja nepravilnog položaja što bi kasnije moglo da uspori porođaj.

Do spontanog prskanja vodenjaka dolazi uglavnom noću i u ranim jutarnjim časovima kada ste kod kuće. Ako se dogodi u neko drugo vreme i u situaciji ste da ne možete da legnete, naslonite se negde na zid i sačekajte neko vreme pre nego što krenete u bolnicu. Sedeći položaj se ne preporučuje jer nije pogodan za spuštanje bebe. U kolima zazmite poluležeći položaj. Kada je prskanje vodenjaka potpuno neće biti dileme o čemu se radi.

Nepotpuno prskanje vodenjaka nije očigledno pa je potrebno da obratite posebnu pažnju kako ga ne bi pomešali sa nevoljnim mokrenjem. Ako imate osećaj permanentne vlažnosti verovatno je vodenjak naprsao i plodova voda po malo curi.

Najbolje je da odete kod lekara na pregled kako biste razrešili dilemu ili da uradite test pomoću specijalnih uložaka (koji funkcionušu po principu lakmus papira) koji će pokazati da li je u pitanju urin (kiselina) ili plodova voda (baza).

I naprsnuti vodenjak označava početak porođaja

Bilo da se radi o potpunom ili delimičnom prskanju vodenjaka i bez obzira što se kontrakcije nisu javile, obavezno idete u bolnicu jer je ovo znak da je porođaj počeo. Na prijemnom će proceniti da li ste za porodilište ili vas upućuju na odeljenje gde ćete sačekati pojavu prirodnih kontrakcija ili će one biti izazvane.

Ignorisanje ili neprepoznavanje početka porođaja, ostajanje kod kuće u ovoj situaciji može ozbiljno da ugrozi bebu i oteža porođaj, a ležanje u kadi sa toplom vodom može da ubrza proces i da se porodite kod kuće.

Prijem u porodilište

Odlazak u porodilište

Kada dođete na prijemno nakon informacija koje date o starosti trudnoće, kontrakcijama, kada su počele, koliko su učestale, dužini trajanja i intezitetu i obavljenog pregleda gde se utvrđuje kakav je grlić, da li je razmekšan, skraćen, koliko je otvoren, lekar će proceniti da li ste za porodilište ili možete da se vratite kući.

Ako ste došli sa prsnutim vodenjakom sigurno ostajete u bolnici, idete u porodilište ili na odeljenje što će zavisiti od toga koliko je vremena proteklo od tada, zapamtite u koliko sati se dogodilo kao i kakve je boje bila plodova voda, bistra, mlečno bela što je dobro ili zelena, žuto-zelena što ne znači da nije u redu ali utiče na odluku lekara o daljem toku porođaja.

Spisak stvari koje treba da ponesete kada krenete u bolnicu

Dokumenta

 • lična karta
 • overena zdravstvena knjižica
 • uput za porodilište

Rezultati analiza koje ste obavili:

 • krvna grupa
 • HbS Ag
 • ako ste u toku trudnoće radili test na HIV, ponesite rezultat

Stavite u jednu veću plastičnu kesu:

 • pribor za ličnu higijenu
 • plastičnu čašu
 • dva peškira srenje veličine
 • tečni sapun
 • spavaćicu
 • papuče koje mogu da se kvase
 • 2-3 pakovanja mrežastih uložaka
 • mrežaste gaćice
 • papirne maramice
 • bade mantil i kratke čarape u zimskom periodu