Široko povijanje

Široko povijanje

Široko povijanje je standardni postupak koji se primenjuje preventivno kod sve dece od rođenja. U zavisnosti od nalaza lekara ortopeda na pregledu i nakon ultra zvuka određuje se do kada će se primenjivati, do trećeg, šestog, devetog meseca ili do momenta kada dete počne da se oslanja o svoje noge. Ima za cilj dovođenje nogu u odgovarajuću poziciju kako bi se obezbedio nesmetan razvoj kukova.

Odmah po rođenju na prvom pregledu bebe proveravaju se i njeni kukovi kako bi se utvrdilo da li je prisutno urođeno iščašenje kukova, najčešća anomalija koštano-zglobnog sistema. Najveći broj nestabilnih kukova na rođenju se stabilizuje u prvim danima života pa se zato pregled ponavlja krajem prvog meseca kada se radi i ultrazvučni pregled jer se neki lakši oblici deformiteta ne mogu utvrditi običnim pregledom. Činjenica da je na ovim pregledima sve u redu ne znači da se problem neće pojaviti kasnije jer razvoj kukova kod novorođene bebe nije završen, on se odvija sve do njenog 18 meseca.

Široko povijanje

Nekada se problem uoči tek kada dete prohoda uz karakteristično geganje iako je na rođenju bilo sve u redu. Razlog tome je izostanak redovnih pregleda kao i nepravilno povijanje koje prisilnim položajima uzrokuje ograničene pokrete ali bez promena na samim zglobovima. Ovo se može korigovati primenom vežbi istezanja u trajanju od nekoliko nedelja. Ograničena pokretljivost zglobova je česta na rođenju kada se takođe primenjuju vežbe i široko povijanje.

Za široko povijanje se koriste dve tetra pelene i jedna švedska ili pelena za jednokratnu upotrebu preko koje se stavlja jedna tetra pelena i jedna švedska. Beba se prepovija tako što su kukovi rašireni i savijeni u tzv. "žablji položaj". Ovakvo prepovijanje se preporučuje kao preventiva kod zdravih kukova kako bi se omogućio njihov nesputan rast i razvoj. Kod prisutnih deformiteta lekar će preporučiti odgovarajući način povijanja u zavisnosti od vrste i stepena izraženosti problema. Pravilno povijanje kod zdravih beba i dosledna primena terapije kod prisutnog razvojnog poremećaja kuka obezbediće dobro formirane zglobove i stabilan hod.