Fleksi-bar

Koji su najčešći razlozi zbog kojih se odrasli obraćaju lekaru?

Fleksi-bar

To su svakako bolovi u leđima, bilo da se radi o bolu u vratu ili krstima. Po mnogim statistikama rađenim u svetu i kod nas taj procenat je oko 80% kako kod starijih tako i kod sve mlađih ljudi. Tome doprinose pre svega način života i loša fizička kondicija i zato nas bole leđa. Ako ne možemo mnogo da utičemo na uslove u kojima živimo i radimo, možemo da poboljšamo svoju fizičku kondiciju vežbanjem. Jedan od programa koji mi u Centru za korektivnu gimnastiku primenjujemo preventivno da sprečimo pojavu bolova u leđima ili ako su već prisutni utičemo na njihovo suzbijanje, je vežbanje uz pomoć Fleksi-bara.

Šta je Fleksi-bar?

Fleksi-bar

To je efikasno fizioterapeutsko sredstvo za jačanje mišića trupa i može da se koristi kako za prevenciju tako i za lečenje.

Radi se o štapu dugačkom 150cm koji ima krajeve cilindričnog oblika od prirodnog kaučuka od koga je i drška na sredini. Nakon zamaha specijalna staklena vlakna u štapu svojim vibracijama dovode do reakcije tela – reflektornog naprezanja trupa, reakcije mišića koja svesno ne može da se postigne i to upravo onih koji su odgovorni za pravilno držanje tela, opružača leđa, trbušnih i karličnih.

Svi oni koji se bave vežbanjem bilo da su fizioterapeuti, fitnes instruktori, treneri dobro znaju kako je teško jačati duboke slojeve muskulature koja stabilizuju kičmeni stub i održava ravnotežu snazi velikih površinskih mišića, a upravo ta neravnoteža često dovodi do ozbiljnih problema kao što je diskus hernija ili spondilolisteza. Jačanjem dubokih slojeva mišića, stabilizatora kičmenog stuba optimalno se fiksiraju kičmeni pršljenovi za hrskavičav kotur i u isto vreme se povećava slobodan prostor za spinalne nerve koji tuda prolaze.

Da li Fleksi-bar deluje samo na mišiće?

Fleksi-bar

Istovremeno se jača i vezivno tkivo, zglobovi postaju stabilniji, poboljšava se koordinacija, pokreti postaju efikasniji i ekonomičniji. Vežbanjem se poboljšava dotok kiseonika i eliminacija toksina što ubrzava regeneraciju tkiva pa je i opravak nakon povreda brži. Ovo je posebno važno za sportiste jer im omogućava brži povratak na trening i takmičenje.

Poboljšanje osnovnog metabolizma do koga dolazi ako se vežba redovno a to je 2 do 3 puta nedeljno po 15 min, dugoročno dovodi do smanjenja telesne težine što je jako važno kod osoba sa bolom u leđima jer svaki prekomerni kilogram višestruko opterećuje kičmeni stub.

Da li to znači da uz pomoć Fleksi-bara može da se smrša?

Uz odgovarajući režim ishrane, redovnim i pravilnim vežbanjem može da se smanji telesna težina ali i preoblikuje telo što je često mnogo važnije, posebno ženama, od samog gubitka kilograma. Sve ciljane vežbe koje se inače rade za preoblikovanje tela kada se izvode sa Flexi-barom daju bolje rezultate.

Ko može da vežba sa Fleksi-barom?

Fleksi-bar

Mogu svi, mladi, stari, početnici, rekreativci ali i vrhunski sportisti. Loše držanje, slaba unutrašnja muskulatura, senzomotorika koja treba da se poboljša razlozi su i u isto vreme motiv da se Flexi-bar koristi za vežbanje.

Bez obzira da li vas bole leđa ili želite da sprečite da do toga dođe, imali ste ozbiljnu povredu pa ste na rehabilitaciji ili se spremate za takmičenje, sa Flexi-barom možete da vežbate snagu, izdržljivost, pokretljivost, koordinaciju na nivou koji je vama potreban.

Osobe sa visokim pritiskom, hroničnim upalama, naročito u predelu trupa.

Trudnice, jer se Fleksi-barom jačaju mišići stomaka i karlice što bi dovelo do usporavanja porođaja. Ali nakon porođaja mogu da počnu sa vežbama odmah kako bi što pre povratile izgled koji su imale pre trudnoće.

Deca mlađa od 15 godina mogu da vežbaju sa Flexi-barom samo uz nadzor odraslih kako ne bi došlo do nehotičnog povređivanja.


Pogledajte deo programa vežbi sa Fleksi-barom