Hug Bug

Marama za nošenje beba

Foot point centar

www.hug-bug.com

Nataša
natasa@hug-bug.com
069/484 284 6 (069/hug bug n)

Jelena
jelena@hug-bug.com
069/484 284 5 (069/hug bug j)

Nošenje beba u rukama: da ili ne?

“Nemoj da je nosiš, razmaziće se!” glasi čuvena rečenica o nošenju beba u rukama. Neke mame pod uticajem ovih stavova smatraju da su njihove bebe već sa par meseci “navikle na ruke” i aktivno tragaju za rešenjem kako da ih od toga odviknu. Da li su ovako male bebe zaista razmažene i da li su “navikle na ruke”? Da li ili ne nositi svoju bebu u rukama?

Kada postanemo roditelji, želimo svojim mališanima da pružimo najbolju moguću negu. Sami uspostavljamo takvu negu često kombinujući preporuke i savete okoline: iskustvo iz porodilišta, šta kažu naša mama, najbolja prijateljica i simpatična komšinica sa drugog sprata koja ima troje dece, zatim "patronažna sestra, odabrani pedijatar, servis "Halo beba" i slično. Konačno, na raspolaganju su i mnogobrojni članci i popularni forumi na Internetu.

Čak i onaj ko nije roditelj, zna za čuvene rečenice o nošenju beba u rukama: “Nemoj da je nosiš, razmaziće se!” ili “Navićiće se na ruke, šta ćeš posle?!”, koje se prenose sa kolena na koleno decenijama.

Pod uticajem ovako uvreženih stavova o nošenju beba, mnoge mame imaju veliku dilemu i čak intenzivnu grižu savesti kada im beba plače i osećaju da treba da ih uzmu i priviju uz sebe, dok im sa druge strane u glavi odzvanja ta rečenica. Neke mame - ne dovodeći u pitanje ovakve stavove - zaista smatraju da su njihove bebe već sa par meseci "navikle na ruke" i aktivno tragaju za rešenjem kako da ih od toga odviknu. Nesumnjivo, ovakvo stanje dovodi do frustracije i mame i bebe.

Da li su bebe zaista razmažene tako male, i da li su “navikle na ruke”?
Hug Bug

Naša je namera da ovim tekstom ukažemo upravo na dobrobiti koje i za bebe i za njihove mame donosi nošenje beba.

Sprovođena su mnogobrojna istraživanja o nošenju beba, i to najčešće posmatranjem porodica u zemljama Latinske Amerike, Afrike i Dalekog Istoka gde se oduvek praktikuje nošenje beba i dece. U ovim društvima su bebe najčešće aktivno uključene u život odraslih – nošene na grudima, boku ili leđima majke, oca ili starije braće i sestara gotovo tokom čitavog dana. Istaživanja su sprovođena i u savremenim bolnicama u kojima se praktikuje moderna medicina.

Pokazalo se da primena takozvane “kengur nege” (gde mama i beba provode vreme zajedno uz direktni kontakt “koža na kožu”, kangaroo care, skin-to-skin contact) ima mnoge prednosti za prerano rođene bebe, i to: smanjena smrtnost, kraći ostanak u bolnici, češće i duže sisanje, kao i isključivo sisanje - bez potrebe za dohranom, brže napredovanje u težini, poboljšanje opšteg stanja organizma, dok se mame tako negovanih beba osećaju sposobnijim u ulozi majke.

Dalje, “obično” nošenje beba (kada ne postoji kontakt “koža na kožu”, već se dete nosi u rukama ili uz pomoć neke mekane nosiljke) donosi i sledeće dobrobiti: bebe bolje spavaju, manje plaču, mirne su i spokojne, ublaženi su im bolovi (tj. smanjeni grčevi) usled uspravnog položaja konstantnog kretanja, brže uče dok su zaštićene izložene podsticajima za razvoj, poboljšani su im razvoj motorike, kao i opšte stanje organizma. Sa druge strane, nošenjem se uspostavlja bliskost roditelja sa bebom (tzv. bonding efekat) koji čini da su roditelji odlično povezani sa svojom bebom i umeju da tumače njene potrebe. Zahvaljujuči ovoj povezanosti, roditelji se mnogo bolje snalaze u stresnim situacijama i osećaju se kompetentniji u ulozi roditelja od onih koji ne nose svoje bebe.

Prirodan način nošenja beba
Hug Bug

U svetu je odavno prisutno nošenje beba uz pomoć raznih nosiljki napravljenih od tkanina, koje su još poznate kao marame za nošenje beba.

Zamislite ženu u Africi koja noseći svoju bebu na leđima u tkanini živopisnih boja obrađuje zemlju. Da li će njeno dete biti razmaženo zbog toga, ili bolje uključeno u svoju zajednicu i spremno da veoma mlado počne aktivno da joj doprinosi?

Ove marame omogućavaju da beba uživa u svim pogodnostima koje fizička bliskost sa roditeljima donosi, dok su mami i tati istovremeno ruke slobodne da mogu da obavljaju svakodnevne poslove, kao i da i oni sami budu zadovoljni sobom u ulozi roditelja koji uspešno prati potrebe svoje bebe.

Od nedavno se i na našem tržištu može naći marama za nošenje beba. Dve mame, Jelena i Nataša, su tragajući za onim što njihove bebe čini nasmejanim i bezbrižnim, dok su one aktivne i uživaju u roditeljstvu pronašle Hug Bug maramu.

Hug Bug je praktična i atraktivna, moderna, a tradicionalna nosiljka koja roditeljima omogućava da budu aktivni dok uporedo na jednostavan način svojoj bebi pružaju maksimalnu udobnost, toplinu, zaštitu, lepši pogled na svet i prijatan podsticaj za razvoj - uključujući je u potpunosti u svoj život.

Nošenje beba je prirodni nastavak trudnoće. Ono pospešuje razvijanje odnosa bliskosti, poverenja i ljubavi sa bebom - čineći je spokojnom i zadovoljnom, dok mama i tata stiču veću slobodu i samopouzdanje kao roditelji. Naučna istraživanja govore u prilog intenzivnog nošenja beba koje donosi mnoge dobrobiti i bebi i njenim roditeljima.

O Hug Bug marami
Hug Bug

Sigurno ste kao roditelj iskusili trenutke kada ste istovremeno želeli da je vaša beba zbrinuta i zadovoljna, a i da obavite neke neodložne poslove po kući ili van nje. Tada ste osećali intenzivan umor i frustraciju. Deluje teško da se istovremeno kvalitetno brinete o svojoj bebi i vodite svoj život.

Nositi svoju bebu znači učiniti je srećnom i nastaviti svoj život!

Koristeći Hug Bug maramu možete da kuvate večeru umirujući i uspavljujući svoju bebu; da odete na venčanje, u šetnju ili časove plesa nudeći vašoj bebi podsticajnu sredinu za učenje. Možete da je dojite dok telefonirate ili obavljate kupovinu, da vaša beba bude zadovoljna i blizu vas dok se igrate sa svojim malim detetom. Možete da budete u formi šetajući dok vaša beba spava. Konačno, možete da izbegnete nošenje neprirodnih i nezgrapnih plastičnih nosiljki u jednoj ruci, ili sklapanje i rasklapanje kolica, nošenje kolica uz i niz stepenice, ubacivanje u kola i slično.

Hug Bug je jedna od retkih nosiljki koju možete da koristite od samog rođenja bebe dok ona ne prohoda i duže. Pruža odličnu podršku za glavu i vrat, a i kukovi i noge vaše bebe imaju oslonac, tako da nema pritiska na kukove i kičmu koji se razvijaju.

Marama ravnomerno raspoređuje bebinu težinu na vašim ramenima i leđima, pa je udobna i za vas, dok su vam istovremeno ruke slobodne.

Tkanina od koje ja marama napravljena je kvalitetna i izdržljiva. Gusto pamučno tkanje sa malo likre je veoma nežno za dodir vaše bebe.

Možete diskretno da dojite svoju bebu u marami. Ne morate da izvadite bebu iz Hug Bug-a, niti se sakrivate da bi imali privatnost.

Nošenje u Hug Bug-u je sjajno za bebu
 • Prija im jer čuju vaš poznati glas, disanje i rad vašeg srca, vide vaše lice i osećaju vašmiris, toplinu i sigurnost
 • Mirne su i spokojne
 • Manje plaču
 • Bolje spavaju
 • Uspravan položaj i konstantno kretanje im poboljšavaju varenje i smanjuju grčeve
 • Ravnopravno sa vama učestvuju u svakodnevnim aktivnostima
 • Više uče
 • Imaju bolji pogled na svet oko sebe i više komuniciraju sa okolinom
 • Primaju beskrajno puno osmeha jer su neodoljivi i svi ih vide
 • Osećaju samopouzdanje jer su voljene, zbrinute i osećaju sigurnost da ćete biti tu kada im budete potrebni; osamostaljivanje im nije nametnuto fizičkim udaljavanjem već se dešava bebinim tempom i spontano
 • Za prerano rođene bebe nošenje u marami je najprirodniji i najprijatniji način da se naviknu na novo okruženje
I sjajno za vas
 • Marama se jednostavno i brzo namešta; po potrebi ćete vrlo lako smestiti i izvaditi bebu iz marame
 • Bebina težina je ravnomerno raspoređena pa Vas neće boleti leđa kao kada biste je nosili u rukama
 • Osećate samopouzdanje, zadovoljstvo i imate više energije jer vam je beba nasmejana, spokojna i zadovoljna
 • Poboljšava vašu komunikaciju sa bebom i omogućava da adekvatno i brže reagujete
 • Možete da je vodite svuda sa sobom i slobodnije se krećete (i po neravnom, brdovitom terenu)
 • Ruke su vam slobodne: možete da se pozabavite starijim detetom, obavite kupovinu, efikasniji ste
 • Možete diskretno da dojite svoju bebu
 • Ojačavate fizički kako vaše dete raste i dobija na težini
 • I vi primate osmehe i poglede naklonosti i odobravanja jer vam je beba neodoljiva i svi vas vide!

Za dodatne informacije i naručivanje posetite: www.hug-bug.com
ili nas kontaktirajet putem elektronske pošte: natasa@hug-bug.com ili jelena@hug-bug.com