Refleksologija

Refleksologija

Svaka masaža je korisna i opuštajuća, tako i masaža stopala jednog od najosetljivijih delova tela. Za razliku od ostalih tehnika refleksologija obezbeđuje specifičniji način delovanja pri uspostavljanju dijagnoze i stimulaciji tačaka u cilju poboljšanja zdravlja.

Zasnovana je na principu da se telo može podeliti na deset vertikalnih zona i da svaka od njih odgovara jednom delu stopala, tako da su stopala zapravo karta celog tela.

Osetljivost delova stopala na kojima se nakupljaju kristali kalcijuma i mokraćne kiseline što je dokazano medicinskim ispitivanjima, ukazuje na problem u određenom delu tela, odnosno odgovarajućem unutrašnjem organu kome je onemogućen njegov normalan rad. Nervni završeci koji se nalaze na stopalima i šakama prenose informacije kroz kičmenu moždinu do mozga i nazad do pojedinih delova tela.

Refleksologija može biti koristan način uklanjanja bolova, lečenja i pomoći pri uspostavljanju narušene ravnoteže u protoku energije kroz čovekov organizam.

Istorijski razvoj refleksologije

Koncept korišćenja telesnih tačaka u terapijske svrhe nije ništa novo. Stari Kinezi su ovu tehniku razvili iz akupresure pre više hiljada godina. To predstavlja temelj znanja o refleksnim zonama i tačkama kao i vezama između pojedinih delova tela. Stari Kinezi, Japanci, Indijci i Egipćani obrađivali su stopalo radi poboljšanja dobrog zdravlja i lečenje određenih bolesti.

Dr. Fitzgerald tvorac moderne refleksologije je otkrio da bi se telo moglo podeliti na deset zona idući od vrha glave do vrha nožnih prstiju i da sve što se nalazi u pojedinim zonama tela može delovati na organe i ostale delove tela u toj zoni.

Teoriju je tridesetih godina 20. veka doradila Eunice Ingham, koja je uvela posebnu tehniku zahvatanja i delovanja palcem na stopala i šake i razvila mnogo složeniji sastav zona. Otada je tehnika unapređena u međunarodno priznatu metodu lečenja koja se danas svuda primenjuje u svetu.

  • glavobolje, migrene, iscrpljenosti organizma
  • poremećaja varenja, opstipacije, hemoroida
  • bolova u kičmi, lumbaga, išijasa
  • bolova u zglobovima (kolena, kukovi)
  • loše cirkulacije
  • povišenog krvnog pritiska