Kratak dah

Kratak dah

Jedna od uobičajenih pojava u trudnoći, posebno u poslednjem trimestru je kratak dah čak i pri najmanjem naporu. Zbog poteškoća u disanju neke trudnice se plaše da će zbog toga beba imati manje kiseonika. Osećaj da ne možete da udahnete vazduh će izostati ukoliko bebu nosite nisko

Do kratkog daha u trudnoći dolazi zbog progesterona, hormona koji utiče na centar za disanje stvarajući osećaj da ostajete bez vazduha. Ova pojava se kompezuje promenama u funkcionisanju respiratornog sistema koji trudnicama omogućava da uzmu više kiseonika i efikasnije ga upotrebe, tako da apsolutno nema razloga za brigu da će beba biti ugrožena.

Drugi razlog je uvećanje materice koja potiskuje dijafragmu na gore kako beba raste, pa pluća imaju sve manje mesta da se šire pri udisaju. Ukoliko se ovo dogodi iznenada ili vas obuzme panika zbog osećaja da će te se ugušiti, odmah se spustite na kolena i šake u četvoronožni položaj u kome će dejstvo zemljine teže odvući bebu pa će vaši unutrašnji organi biti oslobođeni pritiska. Zauzimanje uspravnog položaja pri sedenju ili spavanje sa visokim uzglavljem i izbegavanje većeg fizičkog napora može takođe da olakša disanje. Iako neprijatna, ovo je normalna pojava i nestaće kada se "beba spusti", a to je za prvorotke dve do tri nedelje, a za drugorotke može biti tek nekoliko sati do nekoliko dana pre porođaja.

Lekaru se treba obratiti ukoliko se dogodi da imate ozbiljne teškoće sa disanjem, ako je ono ubrzano, praćeno iznenadnim jakim bolom u grudima, ako su vam poplavele usne ili vrhovi prstiju.