Grupne vežbe za vrat i leđa za muškarce i žene

Vežbe za vrat i leđa

Bolovi u vratu i leđima najčešće nastaju kao posledica degenerativnih oboljenja kičmenog stuba. Degenerativne promene na intervertebralnim diskovima su najizraženije između 30. i 50. godine. Tada najčešće dolazi i do pojave diskus hernije. Posle 50.godine počinje fibroza diskusa, pa se samim tim hernije ređe javljaju. Najčešća lokalizacija degenerativnih promena je u cervikalnom (vratu) i lumbalnom (krstima) segmentu kičmenog stuba.

Uzroci bola u leđima predstavljaju kombinaciju više činilaca (starenje, osteoporoza, uklještenje nerva, slabost leđnih mišića, fizički napor, debljina…). Istegnuće mišića leđa I ligamenata može nastati prilikom podizanja predmeta sa opruženim nogama ili usled nepravilnog držanja tela, nošenja tereta ili spavanja u nezgodnom položaju. Bol može da se javi iznenada u trenutku povrede ili kasnije kada se mišići ohlade što za posledicu daje refleksni grč ili spazam mišića.

Bol se oseća u krstima ili se spušta duž noge, od slabinskog dela do stopala. Može biti praćen utrnulošću, mravinjanjem, peckanjem, žarenjem, slabošću mišića na jednoj ili obe noge, hod je nepravilan (narušena je ravnoteža, težina je prebačena na jednu nogu).

Jedan od čestih uzročnika bola u vratu jeste napetost. Kod pojedinih osoba stres se akumulira upravo u ovom području i izaziva grčenje mišića koji pritiskaju nerve i krvne sudove uzrokujući pritom vrlo neprijatne simptome kao što su ograničena pokretljivost u vratnom delu kičme, vrtoglavica, glavobolja. Ovi simptomi utiču na kvalitet života (obavljanje svakodnevnih aktivnosti) a vremenom dovode I do smanjenja radne sposobnosti.

Vežbe za vrat i leđa

Bol i napetost u vratu i krstima se otklanja masažom (ručna ili ultrazvučna) i fizikalnom terapijom (laser, magnet, interferentne struje).

Jedini način da se na duži rok reše problemi sa vratnim delom kičme i leđima jeste preventivno i redovno izvođenje vežbi. Vežbe se rade sa ciljem povećanja pokretljivosti kičme, jačanja leđne i trbušne muskulature i dubokih slojeva mišića, stabilizatora kičmenog stuba. Ciljane vežbe za povećanje pokretljivosti u ramenom pojasu i vratnom i lumbalnom delu kičme, jačanja mišića vrata I leđa, za prevenciju bola u vratu i lumbalno-sakralnom delu kičme.

Program vežbi za vrat I leđa u Centru za korektivnu gimnastiku se sprovodi individualno i grupno. Moguća je obuka pacijenata za samostalno vežbanje kod kuće.

Program vežbi je osmišljen i stručno vođen od strane fizioterapeuta. Namenjen je svim osobama koje imaju problem sa vratom i leđima zbog dugog sedenja i stajanja. Bez obzira na godine i profesiju moguće je izbeći bolove i tegobe nastale kao posledica degenerativnih promena, osobama koje su spremne da sačuvaju svoju kičmu pravilnim i ciljano izvođenim vežbi nudimo grupni program.

Prednost grupnog vežbanja je u ostvarivanju socijalnog kontakta (razmene iskustava), veće motivacije, mogućnosti uključivanja bez obzira na predznanje, uzrast, pol, nivo motoričkih i funkcionalnih sposobnosti.

Vežbe radimo laganim tempom do 10 ponavljanja, za održavanje dobrog zdravstvenog stanja i što boljeg obavljanja aktivnosti svakodnevnog života.

Vežbe se održavaju jednom nedeljno, traju 60 min (45 min vežbe + 15 min obuka) Sve vežbe koje radimo mogu se primeniti uvek kada imate slobodnog vremena u kući, ili u kratkoj pauzi na poslu, da bi popustila napetost mišića i da bi se relaksirali.

Odvijaju se u manjim grupama uz obuku zaštitnim položajima i pokretima uz savete za primenu u svakodnevnim aktivnostima (obavljanje lične higijene, kuhinjskih i drugih poslova u stanu, podizanje tereta, na radnom mestu, vožnja automobilom ili gradskim autobusom...)