Vežbe kao prevencija i lečenje gojaznosti kod dece

Vežbe za prevenciju gojaznosti

Gojaznost sa medicinskog aspekta predstavlja skup više različitih poremećaja izazvanih viškom masnog tkiva u organizmu koje nastaje kada unos hrane u dužem vremenskom periodu prevazilazi potrošnju energije.

Nasledni faktor je odgovoran za veliki broj slučajeva gojaznosti (po nekim podacima oko 40%), ako su roditelji debeli i deca će verovatno biti debela.

Spoljni faktori u vidu životnih navika takođe dovode do gojaznosti kada u određenom periodu unos hrane, odnosno energije, prevazilazi potrošnju. Višak masti u obliku kapljica se taloži u masnim ćelijama.

Kritični periodi za pojavu gojaznosti

Najkritičniji periodi za pojavu gojaznosti su:

  • poslednja tri meseca u stomaku majke. Konzumiranje nezdrave hrane u trudnoći dovodi do gojaznosti majke, povišenog šećera i masnoća u krvi. To direktno utiče na još nerođeno dete odnosno dovodi do povećanog rizika za razvoj srčanih oboljenja
  • prva godina života je drugi kritičan period gde ključnu ulogu ima opet majka koja doji, odnosno njen način ishrane, uvođenje čvrste hrane detetu i njegov motorni razvoj. Tada se stvaraju nove masne ćelije koje se pune kapljicama masti. One više nikada ne mogu da nestanu već se tokom života pune, prazne i stvaraju se nove.
  • Treći kritičan period je pubertet jer se tada odvija najintezivniji razvoj čitavog tela, burne hormonske, emotivne i psihološke promene koje su praćene potrebom za povećanim unosom hrane. Ako je u nesrazmeri sa potrošnjom rezultiraće gojaznošću.

Prevencija i lečenje

Vežbe za prevenciju gojaznosti

Lečenje gojaznosti kod dece je složen i dug proces koji sprovodi lekar nutricionista uz podršku i uključenost osoba koje žive sa detetom.

Promene u načinu ishrane nisu dovoljne što potvrđuju mnogobrojne dijete koje su kratkog daha jer se nakon početnog gubitka uprkos pridržavanju režima težina održava ili čak i povećava. Da bi efekat bio pun neophodna je odgovarajuća fizička aktivnost.

Prevencija, a naročito lečenje nisu jednostavna stvar. Program vežbanja treba da bude zasnovan na medicinskim znanjima. Ne mogu se primenjivati iste vežbe u sprečavanju nastanka, lečenju gojaznosti i održavanju željene težine.

Kako je bolje sprečiti nego lečiti, mala deca treba da budu fizički aktivna kroz spontane aktivnosti, odnosno igru tokom čitavog dana.

Deca školskog uzrasta pored redovnih časova fizičkog treba i da imaju vreme za slobodne aktivnosti od po 15min u nekoliko navrata tokom dana, igranje fudbala u školskom dvorištu za vreme odmora, vožnja bicilka, ples na rođendanu, žmurke i sl.

Fizički aktivna deca će imati jače mišiće i kosti (što predstavlja 70% ukupne mase tela) što će sprećiti pojavu deformiteta, imaće bolji metabolizam čime se reguliše telesna težina. Pri tom će imati i dobro držanje tela.

Ishrana

Vežbe za prevenciju gojaznosti

Uticaj vežbi u lečenju gojaznosti opada srazmerno porastu stepena gojaznosti. Da bi se izgubilo 0,5kg potrebno je igrati stoni tenis 28 sati ili rukomet 32 sata. Ako znamo da ispijanjem samo jedne limenke gaziranog soka dnevno imamo mesečnu porast od 0,5kg telesne težine, što je na godišnjem nivou 6kg, vežbanje nikako ne može da bude jedino sredstvo za mršavljenje.

Roditelji su često u zabludi kada tolerišu uzimanje brze hrane i sokova deci koja se bave nekim sportom. Kod gojazne dece neophodna je primena režima ishrane propisana od strane lekara nutricioniste. Gojaznost je ozbiljna bolest koju treba ozbiljno lečiti. Neadekvatana terapija i površan pristup može da ugrozi zdravlje deteta.

Program vežbi

Thera-Band program za prevenciju gojaznosti demonstriran od strane Centra za korektivnu gimnastiku na Četvrtom dečijem sajmu u Beogradu, osmišljen je tako da kroz igru i aktivnosti svakodnevnog života aktivira decu u obdaništima i osnovnim školama.

Namenjen je deci uzrasta od 3 do 10 godina i može se sprovoditi u obdaništima, školama, centrima za korektivni gimnastiku, fitnes klubovima, igraonicama, u kućnim uslovima.

Program u sebi sadrži:

  • I deo: vežbe zagrevanja (igra)
  • II deo: vežbe istezanja, kordinacije i balansa (trening)
  • III deo: vežbe relaksacije i opuštanja (igra)
Cilj programa za prevenciju gojaznosti, je da se kroz igru deci razviju i poboljšaju fizičke i motorne sposobnosti, što će posledično uticati i na smanjenje telesne težine dece, a samim tim i na prevenciju različitih oboljenja.

Pogledajte naše programe vežbi za korekciju ravnih stopala, skolioze, kifoze i lordoze.