Lopta u fizikalnoj terapiji i rahabilitaciji

Lopta u fizikalnoj terapiji

Kada pomislimo na loptu, prva asocijacija je omiljena dečja igračka ili najpopularniji muški hobi rekvizit. Međutim, lopta je i veoma važno pomagalo u kineziterapiji.

Prve velike lopte proizveo je 1963 godine italijanski inženjer Aquilino Cosani. Sa primenom u medicini započeto je kada se promenio način lečenja bolnih leđa – od mirovanja u krevetu i uzimanja lekova prema laganim fizičkim aktivnostima i vežbama za mišiće leđa.

Za masovnu upotrebu lopte u kineziterapiji najzaslužniji je Joe Montana, popularni američki igrač bejzbola. Nakon operacije kičme 1986. godine, u program rehabilitacije su uključene i vežbe na velikoj lopti i on se vratio na teren nakon samo 6 nedelja.

Kod nas je ovo relativno nov i nedovoljno poznat vid medicinske gimnastike. Nadamo se da će nakon ove prezentacije lopta postati nezamenjiv rekvizit u vašoj svakodnevici. Može da se koristi kako u terapiji, tako i u dijagnostici poremećaja u držanju tela. Zatim za rasterećenje vezivnog tkiva i zglobova, za istezanje skraćene muskulature, jačanje mišića, i za relaksaciju..

Pored primene u kineziterapiji, može da se koristi u ortopediji, neurologiji, sportskoj medicini, reumatologiji, za podsticanje psihomotornog razvoja kod dece, psihofizičku pripremu trudnica za porođaj i oporavak nakon porođaja.

Prema brojnim istraživanjima ogroman broj ljudi (između 80 i 90%) u čitavom svetu, a naravno i kod nas ima bol u leđima uzrokovan pre svega lošim držanjem. Najčešći uzrok ovim tegobama je prekomerno sedenje kako dece tako i odraslih ispred TV i kompjutera, što dovodi do stalnog ponavljanja istih aktivnosti, pa jedna grupa mišića postaje jača i skraćena dok njihovi antagonisti slabe, a posledice toga su ograničeni pokreti u zglobovima.

Rezultat ovih jednostranih aktivnosti je najpre loše drzžanje a zatim i oštećenje kičmenih pršljenova što dovodi do trajnih promena na kičmenom stubu i do pojave bolova.

Ako ne možemo da ograničimo vreme koje deca ili odrasli moraju ili žele da provedu u sedećem položaju, možemo stolicu da zamenimo loptom i eliminišemo statičku aktivnost koja opterećuje kičmeni stub i često dovodi do bolova u leđima.

Sedenje na lopti podstiče ispravljanje tela i uspostavljanje ravnoteže u svim položajima. Na ovaj način jačamo mišiće leđa i nogu i podstičemo cirkulaciju. Težina tela je ravnomerno raspoređena na trtičnu kost i noge što je jako važno kod dugotrajnog sedenja.

Ovako jedno zamorno statičko sedenje uz pomoć lopte biva pretvoreno u aktivnost koja može da bude terapija ako problem već postoji ili jako dobra prevencija kod zdravih osoba.

Čak i kancelarijske stolice koje ispunjavaju sve ergonomske zahteve ne mogu da u isto vreme omoguće korisnicima maksimalno rasterećenja i aktivnost koju pruža lopta.

Šta je važno da znate kada koristite loptu:

  • da odaberete odgovarajući tip lopte (veličinu i tvrdoću u zavisnosti od visine i težine vežbača od 45-180) kao i vrste vežbi za koje čete je koristiti
  • kada sedite na lopti , udaljenost kukova od podloge mora da bude veća od udaljenosti kolena