Kinesio taping

Na koji način se može rešiti problem hroničnog bola?

Kinesio taping

Dugotrajan i uporan bol kod pacijenata kao što je bol u vratu ili krstima, ukočenost ramena, neuralgija predstavljaju veliki problem za sve koji se bave fizikalnom terapijom i rehabilitacijom koštano-zglobnog sistema. Iako postoje brojni agensi koji se primenjuju, nekada se ne dobijaju očekivani rezultati jer su pacijenti u svakodnevnim i profesionalnim aktivnostima izloženi velikom naporu dok sede u kancelariji, voze auto ili obavljaju kućne poslove.

Slična situacija je i kod sportista koji se relativno često povređuju ali zbog obaveza prema klubovima ne mogu mnogo da izostaju sa takmičenja tako da se nakon kratke pauze vraćaju napornim treninzima. Jedno od rešenja za ove probleme je Kinesio Taping.

Šta je to?

Kinesio Taping je posebna tehnika primene specifičnih traka koja daje dobre rezultate u ovim situacijama jer pruža podršku mišićima bez ograničenja pokreta što je posebno važno kod sportista koji mogu sa aplikovanim trakama da nesmetano treniraju i da se takmiče. To smo mogli da vidimo tokom protekle Olimpijade kada su mnogi imali nalepljene trake tokom nastupa.

Kako deluje Kinesio taping?

Kinesio taping

Iako trake za Kinesio taping liče na obične atletske trake koje koriste sportisti, one imaju specifična svojstva i jako je važno kako se postavljaju, zato se ne preporučuje da ih pacijenti sami kupuju i stavljaju.

Postoje dva osnovna principa postavljanja u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo, odnosno da li je problem akutne ili hronične prirode. Takođe je bitnan način sečenja, oblik trake i pravac postavljanja kao i koliko će biti istegnuta, odnosno da li istežemo mišić ili traku, tako da nestručno postavljena trake ne bi dala pozitivan efekat ili bi dovela do pogoršanja.

Kome se preporučuje primena Kinesio tapinga?

Kinesio taping

Pre svega pacijentima sa hroničnim bolom, napetim mišićima, otocima koji se ne povlače ali i svima sa svežim povredama, dislokacijama zglobova, a sportistima i kao prevenciju ponovnih povreda kada su izloženi riziku zbog povećanog napora. Standardne atletske trake i elastični zavoji koje sportisti koriste čvrsto su stegnute pa dovode do smanjene cirkulacije i ograničenih pokreta. Kinesio tejping trake smanjuju spazam i normalizuju tonus mišića, poboljšavaju obim pokreta u zglobovima i ublažavaju bol tako da se mogu primenjivati kod svih stanja koja imaju neki od navedenih simptoma.

Svojstvo trake da utiče na funkciju oslabljenih mišića omogućava primenu kod deformiteta kao što su ravna stopala, X i O noge, halux valgus (čukljevi), kifoze i skolioze. Naravno trake ne mogu da zamene ortoze ili hirušku intervenciju ali mogu puno da pomognu kao dopuna redovnim vežbama. Nakon postavljanja oseti se prijatno olakšanje jer se zamoreni mišići opuste.